VIDEO Politika Saopštenje Skupština

(Video) Vladajuća većina ponovo podnela više od 350 besmislenih amandmana

Poslanici SNS-a su ponovo podneli 360 istovetnih besmislenih amandmana na prva četiri člana predloga zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija (NOKS), koji je bio prvi na dnevnom redu.

Cilj ove opstrukcije je da se potroši svih 10 sati za raspravu o amandmanima i spreči da opozicija bilo šta kaže o amandmanima na ostale važne zakone.

”Nešto što je trebalo da bude konstruktivna rasprava o amandmanima, pretvorilo se u SNS recitatorsku sekciju. Danas se u Skupštini ne raspravlja o amandmanima, već vreme troši za recitaciju i monologe u cilju dodvoravanja velikom vođi. Glavna nagrada -unapređenje”, ocenila je na konferenciji za medije narodna poslanica Dosta je bilo Brana Stamenković.

Ona je rekla da Dosta je bilo neće učestvovati u ovoj farsi i apelovala na poslanike SNS da stave interes građana ispred ličnog i partijskog interesa.

Amandmani su gotovo identični: NOKS-om afirmiše sveukupan razvoj Srbije sa posebnim osvrtom na”, pa se vrsta osvrta razlikuje – poboljšanje kadrovskih resursa, unapređenje evropskih integracija, rast ekonomskih indikatora, unapređenje rodne ravnopravnosti, povećanje ulaganja, veća efikasnost sudova…

Podsećamo da ovo nije prvi put da vladajuća većina ovo radi: isto su uradili krajem godine kada su sprečili da se bilo šta kaže o najvažnijem zakonu o budžetu za 2018. A onda ponovo i u ovoj godini kad su podneli više od 300 amandmana na prve članove zakona o strancima da se ne bi raspravljalo o zakonu o DNK registru.

Na dnevnom redu aktuelne sednice Skupštine nalazi se pet zakonskih predloga koji su ponovo spojeni u jednu raspravu, i to Predlog zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Republike Srbije, Predlog zakona o udžbenicima, Predlog zakona o prosvetnoj inspekciji, Predlog zakona o elektronskoj upravi, Predlog zakona o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • AV se ponasa indenticno siledzijski i protivpravno kao sto se prema nama ponasaju Siptari sa sve medjunarodnom zajednicom. Ne znam odakle mu prava da ih kritikuje kada je isti kao i oni…

    Koji su potezi djb povodom ovoga?
    Da li se ceka formiranje rukovodstva?
    Da li moze doci do konsenzusa opozicije oko ovog problema koji postaje praksa?

    Imajte u vidu trenutnu situaciju na Kosovu ako planirate napustanje parlamenta. Znamo da su oni ti koji treba da ne rade ovakve stvari upravo zbog ove situacije ali ipak ste jedino vi glas razuma.

  • Još jednom je DJB pokazao i dokazao da ima konstruktivne primedbe na rad SNS poslanika i da je jedina opozicija u Srbiji.

    • Silno će se Vučić zabrinuti i ozbiljno namrštiti, zbog naših “konstruktivnih primedbi na rad SNS poslanika”, teško da će noćas uopšte spavati od brige.
      Mislim… možete vi to i bolje, a i ja sam ipak zaslužio malo boljeg klona od ovog bota…

  • Da li je jedna od opcija bojkot skupstinskih zasedanja zajedno sa ostalim opozicionim partijama? Da li je ucestvovanjem u ovakvoj farsi parlamentarizma zapravo pruzanje legitimiteta jednom potpuno nedemokratskom rezimu? Da li je bolje prepustiti parlament vlasti i njenim satelitima pa da znamo da i zvanicno vise ne zivimo u demokratiji?
    Da li je u svetlu cinjenice da se na prethonim bgd izborima kandidovalo 25 partija argument da treba izlaziti na izbore da vlast ne bi kandidovala laznu opoziciju izgubio na tezini jer su oni to vec uradili?

    • Otprilike na 1:40 od početka snimka Branka Stamenković kaže: “Poslanici Dosta je bilo ne učestvuju na ovoj farsi, kao što je to bilo i na prethodna dva zasedanja…”, ako sam dobro upamtio njene reči. Vratite snimak na 1:40 ili sekund ranije, pa ćete jasno čuti i dobiti odgovor na pitanje.
      Srdačan pozdrav

    • Trebalo bi napustiti parlament.Tamo je skoro nemoguće voditi borbu, a i kad DJB poslanici u tome uspeju to mediji ne prenesu kako treba a narod ne prepoznaje ono što poslanici rade.Mislim da bi cela poslanička grupa trebala podneti ostavke na poslaničke mandate, sazvati konferenciju i objasniti razloge.E sad mediji ako prenesu, super, ako ne… šta da se radi.Ali u narodu neće proći baš toliko nezapaženo da se neko odrekao mandata, poslaničkih plata i privilegija usled nemogućnosti daljeg efikasnog rada.Možda se neko od birača i opameti i primeti razliku.Bolje formirati neku “paralelnu” skupštinu, organizovati se na ulicama, na nekom beogradskom trgu, postaviti ozvučenja i komentarisati i analizirati zakone koje vladajuća većina usvaja u Skupštini.I tako kad god se izglasa neki novi zakon.Prolaznici će često stati i poslušati.Biće ih sve više.Nešto kao čajanka kod Ruskog cara samo češće i organizovanije.Još ide i lepo vreme.To bi moglo, uz dobre nastupe, pokrenuti neku energiju kod ljudi, čak i kod apstinenata i ljudi koji nisu ni čuli za DJB.Postaviti i stranačka obeležja i štandove.Pratiće i novinari, barem na početku.Dakle skupština na otvorenom, bez poslaničkih plata.I da se na kraju svakog “zasedanja” okupljeni mogu javiti za reč i pitati šta ih interesuje.Direktna demokratija.Imalo bi mnogo više efekta nego blejanje u Majinoj skupštini sa isključenim mikrofonima.

    • @Parisenžermen
      Mislim da gotovo nikog više nije briga što “tamo negde” u realnom svetu koji nije internet, postoji grupa moralnih i odgovornih poslanika koji su napustili sednice zbog farse koju su od Narodne skupštine napravili Vučićevi poslanici (dupeuvlake) i Dačićevi poslanici (klimoglavci) i Palmini, Ljajićevi i ostali poslanici (koristoljupci) koji podržavaju Vučića i duševno bolesnu direktorku te velike cirkuske sale.
      Od paralelne “skupštine” neće biti ništa, odnosno nikakvog efekta, jer ni za to nikog neće biti briga.
      Što se tiče aktivnosti na ulici, to može da poveća za 1-2% ili možda malo više na nekim budućim izborima u korist onih koji su protiv bolesnika koji na -20’S i vetrom od preko 100km/h u farmerkama i sakou, bez kape i rukavica navodno spasava dete iz smetova kod Feketića.
      Ruski car (restoran) ionako više ne postoji niti ima značaj kao npr. 9. marta 1991. godine.
      Urednici medija, a nažalost i novinari (ne svi) su najveći izdajnici ovog naroda zato što NE POKAZUJU narodu šta ova Vučićeva družina (banda?!?) radi i kako uništava državu i društvo dok puni svoje džepove.
      Narod je rasturen u moralnom smislu i donekle, većim delom, i na psihičkom nivou. Ovo više nije narod, ovo više nije društvo, građansko društvo, građani, itd. Ovo su sada zombiji. Jezivo je stanje “duha” u narodu. To Slobodan Milošević nije radio. Možda je Tito radio, ali na jedan drugačiji način uz očuvanje nekih vrednosti i poštovanja školovanih ljudi, znanja, marljivosti i poštenja.
      Vučić i njegovi su veliku štetu učinili narodu, ali narod je i sam kriv što im se nije odupro na izborima. Ne bih ja krivio opoziciju, osim Čedu Jovanovića, Gorana Vesića i još neke tako bizarne političare iz nekadašnjeg okruženja Zorana Đinđića.
      Žao mi je što ne želimo da se opametimo.
      Želim svako dobro svima.
      Srdačan pozdrav