LOKAL Јужна Србија Политика Саобраћај Саопштењe

ДЈБ Ниш тражи да се Нишлије на референдуму изјасне о преузимању аеродрома Константин Велики

ДЈБ у Нишу затражио је да се организује референдум на којем би се сви грађани Ниша изјаснили да ли подржавају уступање нишког аеродрома Републици Србији без накнаде.

Доста је било је данас преко одборника у градском парламенту званично  доставио предлог за проширење дневног реда 24. седнице Скупштине града Ниша која ће се одржати 10. априла и предложио Скупштини доношење Одлуке о расписивању градског референдума.          

Нишки Доста је било позива одборнике градског парламента да размотре овај предлог и да допусте свим грађанима Ниша да се слободно изјасне на референдуму о томе ко ће убудуће управљати њиховом имовином.

Такође, позивају одборнике Скупштине Града Ниша да не гласају за предлог решења о преносу права јавне својине Града Ниша у јавну својину Републике Србије, непосредном погодбом и без накнаде, над цивилним делом нишког аеродрома, који је Градско веће града Ниша упутило Скупштини града Ниша.

Одлуком да преузме аеродром Константин Велики у Нишу, Влада Србије жели да угуши конкуренцију међу аеродромима и на силу обезбеди путнике београдском Аеродрому Никола Тесла чије су услуге далеко скупље него у Нишу.

ЈП „Аеродром“ Ниш је од свог оснивања до данас имао различите пословне резултате који су некад били лошији, некада бољи. Приликом бомбардовања 1999. године је претрпео велика оштећења, али је обновљен и поново стављен у функцију. Увек је нишки аеродром био дотиран одређеним новчаним износима из буџета Града Ниша да би опстао, јер је свака градска власт до сада била свесна његовог значаја, будући да је само његово постојање издвајало Град Ниш од осталих градова у региону и чинило га атрактивнијим од других.

Последњих година нишка ваздушна лука ради боље него икада и ближила се моменту када ће он бити економски самоодржив, али смо нажалост  дочекали и моменат када се он мора дати Републици Србији у својину и на управљање, без икакве гаранције да ће аеродром у нашем граду опстати и радити под истим условима као и до сада и да ће његово пословање бити унапређено.

Република Србија је до сада у нишки аеродром уложила далеко мањи износ средстава од средстава које је уложио Град Ниш и то углавном у виду донација половне опреме.

Како су сви грађани Ниша од оснивања овог аеродрома улагали њега, а како овакав предлог преноса права својине Градског већа града Ниша не представља докапитализацију аеродрома од стране Републике Србије, већ уступање истог без накнаде држави, став ДЈБ у Нишу је да по овом питању треба да се изјасне сви грађани Ниша, не референдуму, јер се одлучује о њиховој имовини.   

38