VIDEO Политика Саопштењe

Ана Стевановић: Зашто сте отели Нушићијаду?

Народна посланица Ана Стевановић данас је у Скупштини поставила министрима неколико питања. За почетак, интересовало ју је када ће министарка Михајловић, у својству председнице координационог тела за родну равноправност, одговорити на њено питање о случају драматуршкиње Бојане Иванов Ђорђевић?

– Још увек нисам добила одговор шта ће бити са Бојаном Иванов која је у вршачком позоришту проглашена вишком. Она је драматург, најшколованији кадар у позоришту, мајка троје деце. Да ли је то подстицајна политика Владе за рађање? Мајка троје деце је технолошки вишак, драматург је вишак у позоришту, пита се посланица Стевановић.

Министру омладине и спорта Вањи Удовичићу упутила је питање у вези са студентским стипендијама Доситеј. Иако се ближи крај другог семестра, резултати конкурса нису објављени.

– Када ће бити објављена коначна ранг-листа добтника стипендије Доситеј? Ближи се крај другог семестра, па се студенти питају да ли је ово стипендија за учење или за летовање?

Ана Стевановић се осврнула и на актуелне прилике у Ивањици где је недавно надалеко позната манифестација буквално отета од удружења грађана Кудес који је и створио Нушићијаду. Да се политика по ко зна који пут умешала у културу, потврђује и овај случај са заплетом сличним као код Нушића.

– Шта ћете учинити да бисте спасили Нушићијаду у Ивањици? Тамо је један срески капетан одлучио да отме ову манифестацију од УГ Кудес који је оживео Нушићијаду и сврстао је међу пет најбољих манифестација Европе. Зар ћете допустити да свако ради шта му падне на памет, упитала је Ана Стевановић министра Љајића.

 

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Uvaženi Marko, Narodni poslanici su izabrani da zastupaju svoje birače i oni to upravo i rade. Takođe se intenzivno radi i na konsolidaciji DJB predstavljanjem kandidata za novo predsedništvo stranke. Ne razumem u čemu je problem. Pa valjda mozemo da radimo više stvari istovremeno. Da li svet treba da stane zato što je DJB-u nametnut razdor? Nije li to upravo želja onih koji su nametnuli unutrašnja trvenja u pokret. Odgovorni ljudi obavljaju svoj posao sve dok za to ima uslova. Neodgovorno bi bilo prema biračima da se sad sve prekine i da se beskrajno bavimo sobom. Pa zar ne vidite da sve učiniše da onemoguće ikakvu smislenu raspravu u najvišem zakonodavnom telu ove države. Šta je po Vama sledeće? Možda telefonska sednica Skupštine.

  • Uvaženi Marko, trenutno obavljam posao narodnog poslanika. To podrazumeva da zastupam stavove javnosti i da njihove probleme učinim javnim, te da utičem na njihovo rešavanje.
   Do sada su Nušićijadu uspešno organizovale moje koleginice i zajedno sa svojim timom, napravile sjajan festival koji je za proteklih 8 godina posetilo preko 300 hiljada ljudi. Festival je proglašen za jedan od 5 najboljih pozorišnih festivala u Evropi. I sada jedan sreski kapetan, SNS provincijencije, odlučuje da im ga otme. I uništi jer zaboga, ne sme nigde da se kritikuje vlast, pa čak ni na Nušićijadi.
   Moja dužnost i moj posao jeste da zastupam svoje kolege zaposlene u kulturi i da ukažem na nepravdu. Tako shvatam svoj posao.
   Pozdravljam!

  • “trenutno obavljam posao narodnog poslanika”, “ukazujem na nepravdu”

   I to odlično radite.Jedan ste od najboljih poslanika u trenutnom sazivu Skupštine.Upravo to što Vi radite, zastupate građane, iznoseći u javnost lične primere poput Bojane Ivanov Đorđević, ili kao što je Macura iznosila u javnost ono pitanje “Zašto je ukinut Utisak nedelje?”, upravo to je u pravom smislu NARODNI poslanik, skrećući pažnju na probleme i građana kao pojedinaca ali i institucija, jer Utisak nedelje je ipak neka vrsta institucije, verujem da ćemo se složiti, a i Olja Bećković je sa druge strane pojedinac koja je prošla kroz ne baš bezazlen medijski linč.Tako da sve pohvale za dosadašnji rad i samo nastavite tako, i budite još bolji, puna podrška.

 • Sjajan nastup poštovana Ana ali ima jedno ali što de…. Nastup pred publikom gde u prom redu sede Rističević, Atlagić, Martinović i ina srenja, to je kao da si u tor bacio bisere! Ne ide !

  • Ma itekako ide. Možda nešto i nauče pomenuti. A onaj ko gleda prenos neka vidi kako može i treba govoriti pred Skupštinom. Ne obraća se Ana tim individuama nego biračima. Neka vide birači razliku. Može i ovako da se kaže mnogo. Dotična “gospoda” ne mogu da dostignu taj nivo kulturne komunikacije ni u narednih 100 godina mandata. Pa poslušajte samo te visprene amandmane i sav njihov jad i očaj što nikada neće dostići taj nivo kulture i odmerenosti u ophođenju prema kolegama i prema narodu. Šta ta dvojica mučenika mogu da nauče svoje studente? Možda o tome kako mrzeti nekoga? Uporedite diskusije dr. Ane ili prof.Pavlovića sa diskusijama dr. Martinovića ili dr.Atlagića ili onog trećeg kojeg pomenuste.

  • Dragi gospodine Duško, hvala Vam na komentaru! Dotične persone i zanemarim jer se obraćam uvek građanima, nadajući se da će oni razumeti i uvideti ko zaista radi u njihovom, a ko protiv njihovog interesa.
   Puno Vas pozdravljam!

 • Bravo za sva postavljena pitanja Ana i uopste za vas dosadasnji rad i trud u Skupstini Srbije.Za Nusicijadu sam citala i gledala intervju gospodja koje su bile angazovane u Kudesu i to je strasno jer oni stvarno rade sta im padne na pamet a mi sve to cutke dopustamo, i na sve smo se vec navikli. I nije vam lako zaista, zato podrska!

  • Draga gđo Tanja, zahvaljujem Vam se na komentaru! Sjajne gospođe iz Udruženja građana su moje koleginice koje su mnogo ljubavi, znanja, vremena, želje i truda uložile u jedan divan festival, a Ivanjica ne zaslužuje da im sreski načelnik tek tako to otme iz ruku i naravno upropasti.

   Hvala na podršci!

 • Bravo Ana! Izuzetno. Pratim Vaš rad, sve pohvale.

  Evo i nešto nevezano za temu, ali vrlo aktuelno za DJB. Mnogo su me zabolela ova događanja u stranci. Pogotovo što sam glasač DJB od 2014. Verujem i mnoge druge simpatizere DJB. U svemu ovome, ne bih li kao neko sa strane dokučio o čemu je reč, pratio sam i deo stranke koji je isključen ili je napustio DJB (nazvali su se Restart DJB), na tviteru. Želim ovde da podelim sa posetiocima ovog sajta tekst sa njihovog sajta: “Србија није острво. Србија је у процесу уласка у евро-атлантску цивилизацију, хтела то или не, и свако противљење том за нас корисном процесу је пут у маргинализацију.. ” Ovo znači i ulazak u NATO i napisao sam im da zbog ovoga na moj glas ne mogu računati.. Stranci DJB želim da nastavi sa radom, da se ne predajete, i da se držite dosadašnjih principa. Naravno mora doći do promena u DJB, na tome i radite i to je takođe ok.. Pratim vas i dalje i podržavam, nadam se da me nećete razočarati.. Mnogo pozdrava!

  • Konacno nesto opipljivo, Milane. Nisam na tviteru a voleo bih da procitam o njihovim stavovima.Po ovome sto ste vi preneli ispada da se je odvoila grupacija sa ldp sindromom. Radulovic mi je po ovim pitanjima dugo bio sumljiv. Uverio me je u ovoj predizbornoj kampanji kada se je prvi put nedvosmisleno izjasnio po pitanju Kosova i patriotizma.Ocigledno da je time presao necije crvene linije unutar pokreta pa je puklo izmedju njih. Izgleda da je ranije bio oprezan po ovim pitanjima zbog ove struje u pokretu cije je prisustvo uocio.
   Mislim da ce biti jako interesantno da cujemo Radulovica posle izbora. Verujem da imamo razloga da se radujemo tome dogadjaju.

  • O EU:
   “Pokret ‘Dosta je bilo’ se zalaže za državu uređenu po ugledu na razvijene i uspešne evropske demokratije. Smatramo da nam ne treba tutor i da državu znamo da uredimo sami, ali smo sigurni i da je EU spremna da nam pomogne da sprovedemo prave reforme. Iskustvo nam govori da proces pristupanja Evropskoj uniji, smišljen za države koje ne vode računa o svojim interesima nego o interesima domaćih partokratija i tajkuna, nije dovoljno uspešan za reforme. O konačnoj odluci da li pristupiti EU, kada država dostigne potreban stepen razvoja, treba odlučiti na referendumu”.

   O Kosovu:
   Suštinska autonomija, ne ZSO, kao garant ostanka i opstanka Srba i drugih nealbanaca na Kosovu Zaštita svih ljudskih prava Srba i drugih nealbanaca na Kosovu Nadležnost Srbije nad srpskim spomencima kulture na Kosovu Zaštita imovinskih prava kako fizičkih lica, tako i svih pravnih lica i crkve Očuvanje i jačanje ekonomskih i svih drugih veza sa Kosovom.

   Dakle, jačanje ekonomskih i svih drugih veza sa KOSOVOM. Jeste li razumeli? I bez potezanja patriotizma, molim vas, jer u tom slučaju mene lično, koja sam za Evropu i Nato svrstavate u izdajnike.

  • Sa svim se slazem Ana sem da ste dobro razumeli saradnju sa Kosovom. Ja sam svojim usima cuo kad je Radulovic rekao da je za pomirenje dva naroda ali da sa albancima moze samo da prica o imovini na Kosovu i niocemu drugom …ja ne znam sta vi radite sa svojom imovinom ali ja moju ne dam…i sve u skladu sa rezolucijom 1244…sve to stoji i sad na youtube.Pa i Bosko ga je hvalio pred njim da je protiv nezavisnosti i da je zbog toga pristao na saradnju sa Djb.
   Pa ako nije za nezavisnost Kosova onda ne moze ni biti za eu jer tamo ne mozemo bez definisanih granica.Sto se tice nato-a on je za vojnu neutralnost.Pogledajte vi to ponovo [zavrsni nastup u Knezu cini mi se].U pravo mislim da je taj njegov tadasnji natup i povod ovog razdora.
   Dali vi Ana nekad neku procenu ili odluku donesete tako sto se sa necim upoznate pa o tome razmislite pa onda donesete odluku. Ili je to ono: sto mi se svidja i ja bi onako. Vi ste za priznanje realnosti , vi ste za eu i vi ste za nato. Ako mi objasnite zasto, a to nije svidja mi se ili floskula evropske vrednosti ili tamo ima puno staklenih zgrada…ili mozda ja zelim konfor za sebe a sve ostalo je ne bitno . Dali vam je poznato da ni jedna zemlja do sada nije definisala sta je to dobro za pojedinca ili zajednicu pa na osnovu toga uredila svoj drustvo.Postoji samo jedna maglovita smernica koje se drze …borimo se za drustvo izobilja.To je naravno katastrofalno pogresno iz vise razloga.Prvi je da moramo ziveti skromno i stedeti resurse i cistocu zivotne sredine radi narednih generacija [od kojih smo sve pozajmili rece neko] Zivot u konforu i izobilju nije prirodan i nije podsticajan za psiho-fizicko zdravlje. Sva sustina je u iskustvima.Iskustva koja je evropa ukinula su iskustvo telesnog opterecenja , iskustvo tela na dejstvo hladnoce , toplote, iskustvo duse: neznih iskrenih emocija, ljubavi ,roditeljske, suprotnog pola.Sva ta iskustva i jos neka su nuzna za odrastanje zdrave licnosti a tamo su ukinute sa orjentacijom ka izobilju.Drugo u eu covek je i trziste i kapitalu ne odgovara da bude prosvecen jer ne bi kupovao razne gluposti zbog kojih ce naredne generacije ratovati za resurse.Da ne pominjem eksplataciju slabih…ali sam siguran Ana da sve ovo vas niti interesuje niti razumete…

  • Čekajte Ana pobogu… Pa nije svako ko je za EU ili NATO izdajnik… Može i patriota biti za EU, zar ne? Patriota je svako ko radi za opštenacionalno dobro.I to nema veze sa ideološkim opredeljenjem.Ako ti veruješ da je EU prava stvar za Srbiju onda u redu… To je legitiman stav… Nije “po defaultu” izdajnički.Izdajnički je kršiti Ustav, rasprodati državnu imovinu strancima u bescenje, svesno raditi suprotno nacionalnim interesima zarad lične koristi.Tvoj stav prema EU i NATO potiče iz tvog ubeđenja da je to za Srbiju pravi put.To nema veze sa patriotizmom niti izdajom… Milošević je bio protiv EU pa nije bio patriota, naprotiv bio je veleizdajnik, to što se busao u patriotska prsa je druga stvar.To su nametnute podele koje je DJB pokušavao prethodnih godina da poništi kod ljudi ali su se u poslednje vreme urezale čak i unutar samog DJB.Nametnute etikete koje se olako kače nekome ko izrekne svoj stav.
   “Jačanje veza sa Kosovom” – da, jer Srbija od 1999. godine nema pun suverenitet na Kosovu, zato se Kosovo posebno naglašava jer se nalazi pod posebnim statusom, što ne znači da je druga država.
   Barem ja to tako tumačim.

  • Jednom segmentu gradjanske intelektualne elite je nesto kvrcnulo u glavi pa su patriotizam poistovetili sa primitivizmom i napravili otklon.
   Sa druge strane objasnjavati ljudima da su zapadne zemlje i njihova demokratija precenjene je izuzetno tesko.Kao kad bi objasnjavao ribi da ne treba da zagrize mamac jer je ispod udija a ispod nje vrela plotna a ispod nje gladni zeludac. Riblja percepcija je povrsna i to je nasa stvarnost sa kojom se moramo nositi.
   Mi treba da gradimo drustvo proucavajuci one koji su ispred nas, njihova ukupna iskustva i konstruktivne greske.
   Mi smo danas, sto rece neko, postali djubriste ideja. Pa ono sto su drugi sazvakali i ispljunuli uzimamo sa poda i stavljamo u usta i veselo zvacemo.

  • Dragi gospodine Milane, hvala Vam na podršci i komentaru. Znajte da su i nama prošlomesečna događanja teško pala i zabolela.
   Svako dobro!