LOKAL Ауторски текст Војводина Државна управа Екологија Пољопривреда

ИЗВЕШТАЈИ И ПРОГРАМИ ГРАДСКЕ ВЛАСТИ НЕ ЗАСЛУЖУЈУ ПРЕЛАЗНУ ОЦЕНУ

Предлог програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја на територији Града Новог Сада за 2018. годину је ништа више него списак лепих жеља које је предлагач ставио на папир. Колико су озбиљне намере подносиоца предлога да ова област, од виталног значаја за главни град житнице Србије, буде уређена на адекватан начин, видимо већ у делу везаном за критеријуме доделе средстава. Наиме, критеријум селекције се не примењује при реализацији ове мере, већ се средства одобравају по редоследу пријема потпуних захтева. Ово је најчешћи опис критеријума селекције у овом предлогу. Идеална метода да се новац преусмери у одабране руке. Били смо сведоци таквим ситуацијама безброј пута до сада, али потпуно је јасно да власт не одустаје од такве корупционашке праксе и надаље. Једноставан начин како да се партијским друговима, пријатељима и члановима родбине додељује новац без икакве контроле је патентиран.

На примедбу упућену са скупштинске говорнице од стране одборника ДЈБ, да не постоје јасни критеријуми за доделу средстава, представник Градског већа излази за говорницу и одговара да то није тачно, већ да постоје потпуно прецизни и јасни критеријуми. Стога, да поновимо шта пише у самом документу, на више места: „критеријум селекције се не примењује при реализацији ове мере, већ се средства одобравају по редоследу пријема потпуних захтева“!

Извештај о реализацији Програма коришћења средстава Буџетског фонда за заштиту животне средине за 2017. годину je такође занимљиво штиво, као и сваке године.
Јавна предузећа “Градско зеленило” и “Чистоћа” се финансирају из Буџетског фонда за заштиту животне средине за послове који спадају у домен њихове основне делатности. Издвајају се огромна додатна средства за уређивање новосадских паркова и зелених површина, што свакако већ чини део редовних активностих ових јавних предузећа. За пројекат Пејзажно уређење парка северно од ранжирне станице и улице Радомира Раше Радујкова У Новом Саду I фаза издвојено је 22.020.762,84 динара Градском зеленилу. Овим се потпуно обесмишљава постојање овог Буџетског фонда.

Део средстава овог фонда се користи за финансирање Образовних активности и јачање свести о потреби заштите животне. За то је издвојена сума од 30.000.000,00 дин. Средства су намењена НВО организацијама и њиховим пројектима за јачање свести о заштити животне средине. Јавна је тајна да је годинама тај новац извор корупције и “намештања” додељеног новца партијским и другарским невладиним организацијама. Примера има разних, од регистровања НВО организација месец дана пред конкурс, до отварања више НВО на истој адреси. Сами пројекти су упитног квалитета, а стоји и питање стручности људи који те пројекте изводе, па се поставља питање сврсисходности оваквог начин подизања свести грађана, као и самог ефекта ових активности.

За информисање и објављивање података о стању и квалитету животне средине путем штампања едукативног материјала, потрошено је 2.604.000.00 динара. Не улазећи у то на шта је конкретно потрошен тај новац, али илустрације ради, споменућемо да су за само половину те суме, сви ђаци прваци у Новом Саду (4.068), могли да добију уџбеник за предмет “Чувари природе” (450 дин/ком).

Закуп изложбеног простора на Међународном сајму “ЛОРИСТ” – 25. Међународни сајам “ЕКО СВЕТ”, Градска управа за заштиту животне средина платила је 1.194.960,00 динара, што износи нешто више од 10.000,00 евра. Примера ради, закуп изложбеног простора величине 4 метра квадратна на том истом сајму, који је трајао 4 дана, коштао је 16.000,00 динара.

Поставља се логично питање оправданости трошења толике суме на сајамске активности, а затим и какав је ефекат таквог представљања Градске управе.
Из овог извештаја га свакако не видимо, али је зато евидентно неконтролисано трошење великих сума новца грађана Новог Сада.
Креативности свакако не недостаје у начину како да се новац слије у подобне џепове.

Градски одбор “Доста је било”, Нови Сад

Ознаке