Ауторски текст Војводина Економија Финансије

РАСИПАЊЕ БУЏЕТСКИХ СРЕДСТАВА ОПРЕДЕЉЕНИХ ЗА КУЛТУРУ

Појам финансијског плана је јасан и близак термин свакоме од нас, јер сви се ми трудимо да се домаћински понашамо, да планирамо своје кућне буџете и пратимо њихово извршење. Измена сваког првобитно сачињеног плана је могућа и очекивана услед изненадних непредвиђених ситуација и догађаја. Међутим, измена финансијског плана Културног центра Новог Сада дата на усвајање одборницима Скупштине града Новог Сада је, по мишљењу одборничке групе ДЈБ, потпуно неоправдана. За ову измену нема ваљаног разлога.

Све изнете чињенице у материјалима о измени овог плана иду у прилог једној констатацији – ово је ЈОШ ЈЕДАН ЕКЛАТАНТАН ПРИМЕР РАСИПАЊА СРЕДСТАВА БУЏЕТСКИХ КОРИСНИКА.
Основна намера која стоји иза Одлуке надлежних органа КЦ, презентоване у скупштинском материјалу, представља преусмеравање средстава у укупном износу од РСД 500.000,00 из програмске активности “ЗНАМЕНИТИ ДАТУМИ ГРАДА НОВОГ САДА” у “АКТИВНОСТИ РЕДОВНЕ ДЕЛАТНОСТИ”. Усмеравањем средстава за РЕДОВНЕ ДЕЛАТНОСТИ, укупан износ од РСД 500.000,00 се опредељује у сврху тзв. ТРОШКОВА СПЕЦИЈАЛИЗОВАНИХ УСЛУГА, односно израде Акта о процени ризика, лица, објеката и пословања. “Акт о процени ризика у заштити лица, имовине и пословања” је документ чија је израда прописана Законом о приватном обезбеђењу (“Сл. гласник РС” број 104/2013 и 42/2015).

Културни центар Новог Сада је 15.12.2017. године усвојио Програм рада за 2018. годину. И тада, као и сада, “Закон о приватном обезбеђењу” је био важећи. Број запослених и остали параметри у овој културној установи се нису мењали, што значи да је обавеза постојала, али није било воље за израду предметног акта. И тада су се могла планирати и определити средства за његову израду. Међутим, то није урађено. Одговорни и надлежни из КЦ Новог Сада су одлучили да, слично као и претходних пет година, свесно крше закон! Прописана казна за такво дело, уколико се ради о правном лицу, креће се у распону од РСД 50.000,00 до РСД 500.000,00. Међутим, одједном долази до “просветљења” и Одлуке о измени првобитне намене средстава у износу од РСД 500.000,00, колики је (гле чуда), ЗАКОНСКИ МАКСИМУМ СРЕДСТАВА ЗА КОЈИ СЕ НЕ РАСПИСУЈЕ ТЕНДЕР. Да је износ којим случајем за 1 динар премашен, постојала би обавеза расписивања тендера. Овако, искоришћена је могућност избора извршиоца посла без надзора, те се у добро познатом маниру градске власти, представа одиграва иза завесе.

Просто је невероватно да се од толико стручних лица у градским структурама, па и у самом КЦ Града Новог Сада, није нашао нико ко би се позабавио израдом овог акта. Није згорег поменути да шестодневна обука за физичка лица за израду предметног акта, уз добијање потребне лиценце, износи од РСД 25.000,00. Није ли онда економичније да се у оквиру градске управе или самог КЦ једно или два лица оспособе за израду ових аката по 20 пута нижој цени? Ми мислимо да јесте. На концу, само уз помоћ “Google” претраживача, могу се наћи понуде за израду овог акта по почетној цени од РСД 4.999,00. Наравно, у случају овакве уштеде, не би се отворила могућност за малверзацију и добру зараду једног или више партијских послушника. А све то, као и обично, из средстава нас, пореских обвезника града Новог Сада…

Градски одбор “Доста је било”, Нови Сад

Ознаке

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар