Autorski tekst Vojvodina Ekonomija Finansije

RASIPANJE BUDŽETSKIH SREDSTAVA OPREDELJENIH ZA KULTURU

Pojam finansijskog plana je jasan i blizak termin svakome od nas, jer svi se mi trudimo da se domaćinski ponašamo, da planiramo svoje kućne budžete i pratimo njihovo izvršenje. Izmena svakog prvobitno sačinjenog plana je moguća i očekivana usled iznenadnih nepredviđenih situacija i događaja. Međutim, izmena finansijskog plana Kulturnog centra Novog Sada data na usvajanje odbornicima Skupštine grada Novog Sada je, po mišljenju odborničke grupe DJB, potpuno neopravdana. Za ovu izmenu nema valjanog razloga.

Sve iznete činjenice u materijalima o izmeni ovog plana idu u prilog jednoj konstataciji – ovo je JOŠ JEDAN EKLATANTAN PRIMER RASIPANJA SREDSTAVA BUDŽETSKIH KORISNIKA.
Osnovna namera koja stoji iza Odluke nadležnih organa KC, prezentovane u skupštinskom materijalu, predstavlja preusmeravanje sredstava u ukupnom iznosu od RSD 500.000,00 iz programske aktivnosti “ZNAMENITI DATUMI GRADA NOVOG SADA” u “AKTIVNOSTI REDOVNE DELATNOSTI”. Usmeravanjem sredstava za REDOVNE DELATNOSTI, ukupan iznos od RSD 500.000,00 se opredeljuje u svrhu tzv. TROŠKOVA SPECIJALIZOVANIH USLUGA, odnosno izrade Akta o proceni rizika, lica, objekata i poslovanja. “Akt o proceni rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja” je dokument čija je izrada propisana Zakonom o privatnom obezbeđenju (“Sl. glasnik RS” broj 104/2013 i 42/2015).

Kulturni centar Novog Sada je 15.12.2017. godine usvojio Program rada za 2018. godinu. I tada, kao i sada, “Zakon o privatnom obezbeđenju” je bio važeći. Broj zaposlenih i ostali parametri u ovoj kulturnoj ustanovi se nisu menjali, što znači da je obaveza postojala, ali nije bilo volje za izradu predmetnog akta. I tada su se mogla planirati i opredeliti sredstva za njegovu izradu. Međutim, to nije urađeno. Odgovorni i nadležni iz KC Novog Sada su odlučili da, slično kao i prethodnih pet godina, svesno krše zakon! Propisana kazna za takvo delo, ukoliko se radi o pravnom licu, kreće se u rasponu od RSD 50.000,00 do RSD 500.000,00. Međutim, odjednom dolazi do “prosvetljenja” i Odluke o izmeni prvobitne namene sredstava u iznosu od RSD 500.000,00, koliki je (gle čuda), ZAKONSKI MAKSIMUM SREDSTAVA ZA KOJI SE NE RASPISUJE TENDER. Da je iznos kojim slučajem za 1 dinar premašen, postojala bi obaveza raspisivanja tendera. Ovako, iskorišćena je mogućnost izbora izvršioca posla bez nadzora, te se u dobro poznatom maniru gradske vlasti, predstava odigrava iza zavese.

Prosto je neverovatno da se od toliko stručnih lica u gradskim strukturama, pa i u samom KC Grada Novog Sada, nije našao niko ko bi se pozabavio izradom ovog akta. Nije zgoreg pomenuti da šestodnevna obuka za fizička lica za izradu predmetnog akta, uz dobijanje potrebne licence, iznosi od RSD 25.000,00. Nije li onda ekonomičnije da se u okviru gradske uprave ili samog KC jedno ili dva lica osposobe za izradu ovih akata po 20 puta nižoj ceni? Mi mislimo da jeste. Na koncu, samo uz pomoć “Google” pretraživača, mogu se naći ponude za izradu ovog akta po početnoj ceni od RSD 4.999,00. Naravno, u slučaju ovakve uštede, ne bi se otvorila mogućnost za malverzaciju i dobru zaradu jednog ili više partijskih poslušnika. A sve to, kao i obično, iz sredstava nas, poreskih obveznika grada Novog Sada…

Gradski odbor “Dosta je bilo”, Novi Sad

Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar