VIDEO Безбедност Одбрана Политика Скупштина Унутрашњи послови

(Видео) Бата Гашић ће да запошљава без конкурса, буџет БИА све већи

У Скупштини Србије данас се говорило о изменама закона о војсци, одбрани и Безбедносно информативној агенцији (БИА) у присуству министра војног Александра Вулина. Народна посланица Ана Стевановић осврнула се на мишљење Београдског центра за безбедоносну политику, организације Транспарентност Србија и повереника Родољуба Шабића.

– Постоји бојазан да измене закона о одбрани, о војсци и БИА могу да уруше степен демократије и систем безбедности. Нова законска решења су неупоредиво лошија. Осим лоших предлога, садашњи предлози су само корак назад у односу на досадашњу праксу, а то тврде и стручњаци из Београдског центра за безбедоносну политику, каже Стевановић.

– Проблем је што расту права политичара, а права грађана се свакодневно урушавају. Према предложеном закону, надлежност војне полиције се проширује да обезбеђују лица и ван војске. Што то не може да ради регуларна полиција, хоће ли ВП бити приватно обезбеђење, додала је народна посланица.

Према речима Ане Стевановић, далеко већи проблем је што, према изменама спорног закона, директор БИА добија све већу моћ одлучивања што ствара сумње да ће се Агенција злоупотребљавати за политичке обрачуне са неистомишљеницима. Не тако давна прошлост о томе може да посведочи.

– Чињеница да је директор БИА партијски кадар, а након усвајања измене закона, он ће моћи да запошљава без конкурса кога хоће. То све мирише на партијско запошљавање, као и то што се буџет БИА повећава сваке године. Директор БИА ће моћи да запошљава кога хоће без конкурса. Оправдано се сумња да се политика неминовно у све меша. Не би био први пут да се службеници БИА користе као оруђе власти за обрачун са политичким неистомишљеницима. На ово упозорава и Транспарентност Србија, наводи народна посланица.

Измене закона о БИА од самог почетка критиковали су стручњаци, колеге из опозиције и невладин сектор, а повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић упозорио је да је тај предлог у супротности са Уставом.

– Поред повереника, да се злоупотребе не дешавају само на највишем државном нивоу, сведочио је недавно и инспектор за сузбијање привредног криминала у Нишу Небојша Благотић. Он је упозоравао да је, радећи по налогу Управе криминалистичке полиције МУП-а на предмету који се тиче озбиљних злоупотреба у нишкој привреди, током истраге откривено да подаци из полицијских провера, преко БИА и СНС, стижу до директора фирми чији се рад проверава, завршава Ана Стевановић.

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар