Београд Грађевина Култура Реаговање Саопштењe

Реновиран кров Историјског архива, а на њему и даље бара

Општински одбор ДЈБ Нови Београд обратио се надлежним институцијама: Историјском архиву Београд, председнику општине Нови Београд и градоначелнику Београда, у циљу заштите интереса грађана који су 2017. године платили 3.478.474,80 динара санацију хидроизолације равног крова на згради Историјског архива Београда на Новом Београду.

Из Одлуке о додели уговора која је донета у октобру 2017. године  јасно се види да је понуђач за извођење радова добио рок од 30 дана, почев од дана увођења у посао.

ДЈБ је дописом обавестио надлежне да се после кише на равном реновираном делу крова скупља вода која већ данима не отиче већ на крову прави „базен“ што се јасно види на слици. Уколико дође до смрзавања, наталожени лед може да оштети хидроизолацију.

Вишедневно задржавање воде на крову, због немара, може довести до прокишњавања крова архива, а самим тим и огромне материјалне штете архивској грађи као и беспотребних додатних трошкова пореским обавезницима јер би се санација платила поново новцем грађана.

Санација крова и редовно одржавање крова зграде Историјског архива Београда на Новом Београду је од изузетног значаја.

Основна делатност Архива је заштита архивске грађе код твораца у њеном настајању као и сређивање, обрада, пружање на коришћење и публиковање архивске грађе.

У Архиву се налази 13 км архивске грађе која обухвата временски период од половине 18. до краја 20. века настале радом органа власти, управе, судства, привреде, просветних, здравствених и културних институција, друштава, удружења, личних и породичних фондова и збирки.

Доста је било брине о грађанима и њиховој имовини, те апелујемо на надлежне да предузму хитне мере са циљем спречавања настанка огромне материјалне штете непроцењивој вредности архивске грађе, а самим тим и грађанима Београда као и свим грађанима Републике Србије.

Одлука о додели Уговора од 13.10.2017. године преузета са интернет сајта Историјског архива Београда.

 

Зоран Маџаревић

Члан општинског одбора ДЈБ Нови Београд

 

У прилогу:

Одлука о додели уговора

Odluka_o_dodeli_ugovora_krov

 

Допис општинског одбора ДЈБ Нови Београд

Dopis