Београд Правосуђе Саопштењe Скупштина

Синиша Мали – државна каса доктору корупције

Председница Владе Србије Ана Брнабић у понедељак 28. маја ће у Скупштини образлaгати предлог да досадашњи градоначелник Београда Синиша Мали буде нови министар финансија.

Његову каријеру обележиле су бројне афере: 24 стана у Бугарској, бесправно рушење у Савамали, оптужбе да је плагирао докторат, умешаност у аферу ‘’Инфостан’’, намештени тендери за новогодишњу расвету коja je Београђане коштала стотине хиљада евра, крађа државне имовине, уништавање предузећа да би се отело пољопривредно и грађевинско земљиште преко офшор фирми, док на десетине хиљада радника остаје без посла итд.

Све је то садржано у лику и делу бившег градоначелника Београда а будућег министра финансија, Синише Малог.

24 СТАНА У БУГАРСКОЈ

ДЈБ је у октобру 2015. године захтевао оставку тадашњег градоначелника Београда због података до којих је дошао Крик – да је Синиша Мали, у време док је био саветник Александра Вучића, купио 24 стана на бугарском приморју. Такође, захтевали смо од Агенције за борбу против корупције да покрене поступак против Синише Малог за непријављивање имовине.

Званична документа из институција Бугарске доказују да је градоначелник Синиша Мали лагао да није власник 24 стана на бугарском приморју и да је директор офшор фирме са Девичанских острва која тргује некретнинама.

Један од најлакших начина прања новца је куповина некретнина, земљишта, фирми у приватизацији – где би такав новац добио легални облик.

Захтевали смо од Пореске полиције да утврди порекло имовине Синише Малог, а од Тужилаштва и полиције да процесуира пљачкашку приватизацију Беопетрола, по пријави Верице Бараћ.

БЕОГРАД НА ВОДИ

Док је на челу Београда био Синиша Мали, склопљен је један од најштетнијих уговора по грађане Србије а односи се на пројекат Београд на води.

Из објављених детаља види се да држава Србија улаже сто хектара најбољег грађевинског земљишта вредног више од милијарду евра. Обавезује се, при том, да простор на коме може да се изгради 2,2 милиона квадрата пословног и стамбеног простора, ослободи свих обавеза, да га о свом трошку расели, еколошки санира и  инфраструктурно опреми.

У ноћи између 24. и 25. априла 2016. група особа с фантомкама на главама багерима је порушила неколико објеката у Херцеговачкој улици. Објекти у Савамали налазили су се на делу земљишта до којег треба да се простире урбанистички пројекат “Београд на води”.

Рушење објеката у Херцеговачкој је један од најгорих примера кршења прописа и на том делу територије правна држава је била суспендована.

Шеф смене у полицији у време ноћног рушења у Савамали Горан Стаменковић осуђен је недавно условно на пет месеци затвора и осим њега нико није одговарао.

БЕОПЕТРОЛ

Синиша Мали је заступао државу у приватизацији Беопетрола. Одмах после продаје Лукоилу запослио се код купца, па је, по извештају КРИК-а, од бившег директора Лукоила и партнера у продаји Беопетрола, куповао станове у Бугарској, вредне око пет милиона евра.

ПОЛИТИЧКИ ПРИТИСАК НА ФОНД ЗА РАЗВОЈ И ДРЖАВНЕ БАНКЕ

У јануару 2016. године ДЈБ је поднео поднео Тужилаштву за организовани криминал кривичну пријаву за трговину утицајем против градоначелника Синише Малог, јер је током 2013. године, као саветник првог потпредседника Владе Александра Вучића, радио у корист приватних компанија Беохемија и Фармаком, злоупотребљавајући свој положај и политички утицај над државним институцијама и банкама под државном контролом.

Тужилаштво је одбацило кривичну пријаву али без образложења или навођења јасних аргумената.

Истрага је урађена тако да заташка случај и никада није саслушан ни Синиша Мали, ни ухапшени Жељко Жунић из Беохемије, нити је утврђено на основу којих овлашћења се Синиша Мали договарао и издавао налоге директорки Фонда за развој Слађани Бацковић да повуче менице, тајно, без консултација са надлежним Министарством привреде.

ПОКЛАЊАЊЕ ЗЕМЉЕ

Кабинет некадашњег премијера Александра Вучића, Синиша Мали и кадрови Млађана Динкића, тајним уговором дали су 3.800 хектара пољопривредног земљишта Вучићевим пријатељима из УАЕ по цени од 6.000 евра по хектару.

Затим су непосредном погодбом и тајним уговором дали и 3.800 хектара земљишта Министарства одбране у Карађорђеву бе икакве накнаде, уз поделу профита – 80 посто њима, 20 посто нама. Замислите да наши пољопривредници добију земљу на овакав начин?

АФЕРА ИНФОСТАН

Синиша Мали је 2015. године био умешан у аферу ‘’Инфостан’’, покушај организоване преваре и пљачке Београђана и прибављања добити једном приватном осигуравајућем друштву, тако што је свима било наметнуто да преко уплатнице Инфостана плаћају осигурање ‘’Ђенерали’’.

 

ПОТКРАДАЊЕ РОДИТЕЉА ЗА ВРТИЋЕ

Град Београд и даље дугује родитељима новац за вртиће које су преплатили. Неосновано наплаћивање почело 2010. године, а наставило се и 2013. када је на чело градске власти дошао Синиша Мали.

Уместо да врате одмах преплаћено, градске власти на челу са Малим и СНС одлучиле су да уђу у судске спорове што значи да је и по том основу нанета додатна материјална штета градском буџету. Наиме, излазак на рочиште износи око 100 евра, писање тужбе најмање још толико, наплаћује се и приступ суду што значи да ће Град сваком родитељу на име судских трошкова морати да плати најмање 500 евра.

 

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар