Саопштењe Скупштина Финансије

Легализација пљачке и намештање послова брату Синише Малог – радници, власници кредита у ”швајцарцима” и домаћа правна лица биће оштећени

Сет финансијских закона који је у скупштинској процедури представља наставак пљачке  радника фирми у стечају, домаћих поверилаца и власника кредита у швајцарцима, док ће са друге стране бити заштићене банке, стране компаније, офшор компаније и брат Синише Малог.

Нове измене  Закона о стечају и Закон о финансијском обезбеђењу за циљ имају да се новац и значајна имовина извуче из стечајних поступака, и да се пребаце на којекакве фирме за факторинг, откуп, пребијање потраживања и да се кроз те механизме оштете радници и повериоци фирми у стечају (и то домаће фирме и домаћа правна лица).

Посебно треба нагласити  да је врло симптоматично и то што се фирма брата новог министра финансија Синише Малог бави  овим делатностима па ће и он очито имати пуне руке посла.

Треба такође очекивати да ће се међу страним инвеститорима  заинтересованим за откуп потраживања појавити нове офшор фирме са којима наш министар Мали већ 15 година сарађује и што му је омогућило куповину 24 стана у Бугарској.

Власт дакле доноси законе који омогућавају да се извуче новац из земље, захваљујући којима Србија постепено постаје банана држава а њени грађани све сиромашнији.

Пошто овај закон у привилегован положај ставља факторинг куће и банке, а не остале повериоце, он је и неуставан.

Предлагањем оваквих закона који су данас на дневном реду јасно нам је зашто је баш Синиша Мали изабран за министра финансија, и шта је владајућу већину натерало да човека са највише афера постави на једну од најважнијих функција. Мотиви власти су јасни – наставак пљачке и приватизације јавне сфере, закони и институције који постоје форме ради, док правна заштита грађана не постоји.

Овакви закони стварају  различити механизме за финансијске манипулаторе да пљачкају нашу имовину и отимају од грађана Србије, међу којима је Синиша Мали  пример пар еxцелленце.

Подсећамо да је Саша Радуловић као министар привреде још 2013. године предлагао измене закона о стечају, по којима овакве радње не само да би биле недозвољене, већ би биле и кривично процесуиране. Предлагао је и повезивање стажа и исплате заосталих зарада, али тако да  радници буду исплаћени пре свих. Да се ово десило, хиљаде радника и њихових породица данас не би било у проблему и на ивици егзистенције. Овако ће остати без икакве шансе да из стечајне масе наплате дуговања фирме према њима.

За ДЈБ је споран и Предлог закона о изменама и допунама закона о привредним друштвима. Овај закон је био на јавној расправи у септембру, али у том нацрту није било одредбе које се сада појављује у предлогу закона, а то је управо за нас најпроблематичнија одредба која се односи на принудни откуп акција несагласних акционара у јавним акционарским друствима. Питамо Владу Србије на чију иницијативу је унета у нацрт предлога закона?

Велике фирме са мноштвом мањинских акционара, попут Аеродрома Никола Тесла или Комерцијалне банке, на овај начин могу бити продате мимо сагласности акционара, у овом случају свих грађана Србије. Грађани ће бити оштећени, а инвеститори ће добити вредну имовину по цени акција коју сами фингирају.

Закон предвиђа процедуру одеђивања продајне цене акција тако да ће грађани бити исплаћени по вредности далеко нижој од оне колико аеродром заиста вреди.

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Odgledah onaj video sa Odbora za privredu, regionalni razvoj itd… i mislim da Branislav Mihajlović pravi iste greške kao i pre. On se bavi populizmom na Odboru koji niko ne gleda, što nema nikakve logike a ni svrhe. Ako smatrate da je neki član predloga Zakona protivustavan, kažite to jasno i glasno i kažite kako mislite da je protivustavan i kažite da ćete u slučaju da predlog bude usvojen u Skupštini podneti inicijativu za ocenu ustavnosti.
    Mislim da pravite iste greške kao i do sada.

    • Poštovani, i jesmo rekli da je neustavan u plenumu. Nije ni stigao da kaže pošto su mu na odboru oduzeli reč. Kao i uvek, ako ste pratili aktivnosti DJB, podneli smo puno predloga za ocenu ustavnosti. Naravno, bez odgovora, ali važno je da ostane pisani trag jer će se jednog dana vlast promeniti. Hvala što nas pratite.