VIDEO Економија Политика Скупштина Финансије

(Видео) Нови финансијски закони имају за циљ да грађане потпуно осиромаше

Измене Закона о стечају и Закона о финансијском обезбеђењу, који су данас на дневном реду у Народној скупштини,  за циљ имају да се новац и имовина извуку из стечајних поступака, и да се пребаце на којекакве фирме за факторинг, пребијање потраживања, офшор фирме и да се тако оштете радници и повериоци фирми у стечају.

– Треба очекивати да ће се међу страним инвеститорима заинтересованим за откуп потраживања појаве офшор фирме са којима министар финансија Синиша Мали већ 15 година сарађује. Симптоматично је и да се фирма рођеног брата Синише Малог бави баш тим пословима, рекла је данас на конференцији за новинаре у Скупштини Србије посланица Бранка Стаменковић.

За ДЈБ је проблематична и измена закона о привредним друштвима у којем се изненада појавила одредба о принудном откупу акција несагласних акционара тј. грађана који су мањински акционари. Та одредба није била у нацрту који је у септембру прошао јавну расправу.
– То значи да ће велике фирме са много мањинских акционара (Аеродром Никола Тесла) бити продате, а грађани акционари ће бити исплаћени по цени далеко нижој од оне колико аеродром заиста вреди објашњава потпредседница ДЈБ Бранка Стаменковић.

Саша Радуловић је као министар привреде 2013. предлагао закон о стечају које је забрањивао и кривично процесуирао оно што Влада Србије данас предлаже. Тим предлогом, радници би били први исплаћени, док са данашњим изменама закона, нема шансе да наплате дуговања фирме према њима.
– Чак ни бивши министар Вујовић у биографији није желео да има законе који су данас на дневном реду јер легализују пљачку. За Доста је било спорне су одредбе које предвиђају пребацивање имовине из стечајних поступака на којекакве фирме за откуп потраживања. Очекујте још офшор фирми, објаснила је Стаменковић.