Ekonomija Poljoprivreda Saopštenje

Komisija da ispita da li postoji kartel hladnjačara

Dosta je bilo zahteva od Komisije za zaštitu konkurencije da ponovo ispita da li postoji kartel hladnjačara koji otkupljuju malinu ili zloupotreba dominantnog položaja najvećih otkupljivača maline.

Pošto se godinama ponavlja isti scenario po kome nezadovoljni malinari blokiraju puteve i traže veću otkupnu cenu, krajnje je vreme da Komisija počne da radi svoj posao i da analizira uslove konkurencije na tržištu otkupa malina kako bi utvrdila kako i ko utvrđuje otkupnu cenu malina.

Ako bi se objavio spisak hladnjačara, videli bismo da su to pojedinci koje je vrh naprednjačke vlasti stavio u privilegovan položaj tako da sa jedne strane ucenjuju male proizvođače, a sa druge strane zidaju cenu kilograma maline po svom nahođenju.

Sistem zadrugarstva koji Dosta je bilo predaže u svom programu rešio bi probleme malinara tako što bi sitni proizvođači mogli da se udruže u zadruge, dobiju subvencionisane kredite da naprave sopstvene hladnjače i tako zauzmu povoljniji položaj na tržištu.

Nakon poslednjih blokada magistralnog puta ka Crnoj Gori i sukoba malinara sa policijom, postavlja se pitanje da li neko treba i da nastrada pa da nadležni počnu da rade posao za koji ih građani Srbije plaćaju.

Dosta je bilo podržava proteste malinara: tačno je da oni blokiraju put, čime se nanosi neposredna šteta ostalim građanima, ali isto tako razumemo da je njima godinama blokiran život u ratu sa hladnjačarskom mafijom potpomognutom od vrha vlasti. Sve u svemu, po već ustaljenoj praksi, u tom ratu su dobitnici pojedinci povezani sa vrhom vlasti, a gubitnici malinari i ostali građani Srbije.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • ovim ljudima je preko potreban neko ko ima pristup medjunarodnim institucijama,ili uticaja u medijima van srbije.Bio sam juce sa nekim ljudima koji mi govore da je prosle godine jedan od hladnjacara ponudio vecu otkupnu cenu i da mu je preceno,posle cega je vratio cenu na prethodni nivo.Postavljeni su visoki limiti za izvoznike,tako da samo najveci mogu da izvoze..malina se masovno uvozi sa kosova,iz bugarske,poljske i bosne,a potom reeksportuje -problem je sto je sva ta malina imala drzavni podsticaj za proizvodnju-tako da je trzisna utakmica neregularna,ili dolazi sa trzista gde je realan kurs koji odgovara izvoznicima,,cerke firme salju lazne ponude za kupovinu zbog male razlike u ceni,samim tim i niskog poreza,potom te firme prodaju dalje robu marketima po visestruko vecim cenama.porez koji placaju u drzavama uvoznicama maline je manji jer su njihove firme subvencionisane…mislim da dosta je bilo treba da bude i spremna za sledeci protest 8 juna popodne,kada je protest zbog cena benzina..

  • Počinjem da sumnjam da medju vama ima stručnjaka kada mislite da može da postoji kartel na tržištu na kome učestvuju više stotina hladnjača koje izvoze svoje proizvode (ima višestruko više onih koje ne izvoze).
    Sve za glasove…

  • Gde je rad tu je i parazitska sisaljka koja je bezskrupulozna i nezasita. Drzava je podrzava i tako organizovano unistava rad i preduzetnistvo.