Говор Догађај Политика

Ратко Јанков: Ми и данас стојимо на истим принципима, ми остајемо при истим ставовима

Прича који желим да вам испричам у свом времену је прича о сазревању ДЈБ од самог почетка до данас тј.  желим да у ових неколико реченица прокоментаришем догађања у организацији Доста је било у последњих неколико месеци.

Волимо да се дичимо чињеницом да се чланови ДЈБ остварени људи са успешним каријерама, да су наши члнови особе које су у политику ушле да би се исказали кроз ДЈБ у политичком смослу, тј. да би нешто дали за општу ствар, а не да би нешто од политике добили; лично и материјално.

 Сви добро знате да је наша прича прочела 2014. године  (дакле, пре 4 године), када се група људи окуила око дивне идеје да желимо да на добар начин преуредимо друштво у коме живимо. Успех на парламентарним изборима 2016. године довео је у покрет доста нових чланова. Од тада смо правили добре и лоше потезе, и покрет је почео да се осипа.

Догађаји који су непосредно за нама нису нам дали за право да поверујемо да су сви наши чланови били са нама из принципијелних разлога. Међу онима кој су нам се прикључивали, а потом одлазили било је разних: од акадимика до чланова који су променили бројне партије пре нас. Као да су, кад су почели неуспеси, неки чланoви почели да калкулишу да ли би могли да нађу ухлебљење на другој страни, да се “боље удају”.

Неки људи су нас напустили. Ја мислим да је свако од њих имао своје мотиве, Не желим да провењујм часност њихових мотива. Сви добро знамо да смо се још од 2014. упустили у трку која није спринт, већ много више подсећа на маратон. За сва превирања кроз које смо прошли рекао бих да је у питању сазревање покрета. Ми и данас стојимо на истим принцпима, ми остајемо при истим ставовима. Да нам је програм јако добар говори и чињеница да многе друге партије присвајају и  преузимају делове начег програма. Почетне идеје ДЈБ су очигедно одличне.

Остаје питање са којим људима ћемо наставити да остварујемо те идеје.То значи да нам предстоји важан посао да уместо људи који су отишли анимирамо нове и боље људе који ће нам помоћи да сви заједно реализујемо идеје и 2014.