Саопштењe Скупштина Финансије

Зашто Јоргованка Табаковић не треба да буде гувернер НБС?

Јоргованка Табаковић ни у претходних шест година није била достојна да обавља одговорну функцију гувернера Народне банке Србије а камоли да добије још један мандат, како је то Скупштини Србије предложио председник Александар Вучић. Она је школски пример страначког запошљавања, стављања страначких заслуга испред струке, злоупотребе функције и урушавања институција као што је Народна банка Србије.

Указујемо на неколико “постигнућа” старе нове гувернерке и постављамо следећа питања:

Стално преговарате са Удружењем банака Србије. Колико сте банака казнили за кршење права потрошача? Колико сте банака казнили за злоупотребу доминантног положаја?

Ви сте први у историји допустили такозвани пренос портфолија без сагласности корисника кредита. Десило се то кад је СоЖе банка преузела КБЦ банку, и сад на примеру Алфа Банке и АИК банке. По закону о облигационим односима, уговор се не може преносити из једне банке у другу, без сагласности све три стране. Грађане нико не пита да ли хоће да им уговор преузме друга банка. Код вас све може.

Браните кредите индексиране у швајцарским францима иако је суд рекао да су ти уговори ништавни.

Колико је банака отишло под лед у вашем мандату? Да вас подсетимо, Универзал и Привредна банка Београд које су давале кредите својим акционарима, који нису могли да их врате.

Док сте били гувернерка, имали смо чувени губитак који је претрпела Народна банка, а који је правдан ценом злата. Па јел вам то референца која вас препоручује за други мандат?

Колико сте страначких кадрова запослили од 2012. до данас у Народној банци Србије и на којим позицијама? Колико износе њихове плате и колики део у виду рекета враћају у касу СНС?

Од 2012. до данас, колико дана је на послу био Андреј Вучић, брат председника Србије?

Универзитет на којем сте докторирали, Едуконс из Сремске Каменице, је на најновијој листи универзитета који су издавали докторске дипломе иако нису били акредитовани. Ви сте и добар део вашег доктората преписали. Када ћете поднети оставку?

Кад сте први пут постали гувернерка, предузеће Телеком Србија преузело је на себе скоро 78.000 евра вашег дуга за отплату вашег четворособног стана у Новом Саду. Пошто сад добијате и други мандат на челу НБС, да ли грађани Србије да очекују да ће НБС морати да вам отплати још неку некретнину?

Актуелни министар рада и бивши министар одбране Зоран Ђорђевић био је ваш возач све док у септембру 2013. није постао државни секретар у мин.одбране. Како вам се зове садашњи возач, да знају грађани ко ће потенцијално бити нови министар или високи државни службеник у Влади Ане Брнабић?

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар