Образовање Одбрана Политика Скупштина

(Видео) Михајловић питао Вучића: Зашто нисте предали план одбране?

Председник Доста је било Бранислав Михајловић упутио је данас у Народној скупштини питања председнику, премијерки и министру Вулину.

– 256 субјеката одбране, међу којима су и председник Републике и министарства, имају законску обавезу да предају план одбране. То је документ о поступању у ванредним и ратним околностима који садржи план склањања у скониште; план измештања на резревну локацију; план мера приправности; телекомуникационог обезбеђења итд. Према последњој јавној информацији министарства одбране за последње тромесечје 2017. године, план одбране ни 2016, ни 2017, Министарству одбране нису предали бивши председник Томислав Николић, а онда ни нови председник Вучић, рекао је Михајловић.

– Планове нису никад предали ни министарство грађевине, мин.правде, европских интеграција и заштите животне средине. Пошто је ова иста информација Мин.одбране за прва три месеца 2018. означена као поверљива, молимо да нам се достави информација да ли је Председник коначно предао план одбране за 2018, и зашто га није предао за 2017. Питање министру одбране Вулину: када ће предузети мере за утврђивање прекршајне и кривичне одговорности против лица која не извршавају задатке одбране?

Председник ДЈБ Бранислав Михајловић упутио је слично питање и председници Владе која је такође надлежна.

– Питање председници владе Ани Брнабић: Шта ће предузети у вези са чињеницом из извештаја Министарства одбране да су лица која обављају послове планирања одбране недовољно стручна за то?

Грађани Србије треба да знају – председник Републике, врховни командант, нема план одбране и сматра да је неважно да га достави министарству одбране иако готово сваки дан бројни таблоиди који представљају глас Владе Србије и Александра Вучића, плаше грађане наводним нападима НАТО-а и косовских Албанаца, рекао је Михајловић. 

Пошто се председнику очигледно не жури, а ни министру Вулину да подсети председника, јасно је да функционери СНС по ко зна који пут узнемиравају грађане претњама ратом у намери да скрену пажњу са горућих тема: на пример колико су  Владе Александра Вучића и Ане Брнабић досад отеле од пензионера и од плата запослених у јавном сектору, завршава председник ДЈБ Бане Михајловић.

Питање је упутио и министру просвете Младену Шарчевићу.

– Сваке три године одржава се министарска конференција Европског простора за високо образовање. Ове године је била у Паризу, од 24. до 25. маја. На свакој конференцији се разматра извештај о имплементацији ”Болоњског процеса”. Наша оцена ове године је 2.54 (на скали од 0 до 5). Оцена константно пада, и ово је практично од почетка имплементације ”Болоње” (од 2005.) најнижа до сада. Нижа је била само на самом почетку (2,2).

Ево досадашњих оцена за Србију  са министарских конференција о имплементацији Болоње:

  1.  Берген     2,2
  2.  Лондон   4,2

2009. Лувен      3,8

2012. Букурешт 3,1

2015. Јереван    3,08

2018. Париз      2,54

 

Истичемо Индикатор 1 који је оцењен  1 – то практично значи да нема стандaрда за оцену употребе ЕСПБ бодова, то јест оптерећења студента и повезаности бодова и исхода учења. Оно што је нарочито занимљиво, невезано од индикатора, додатак дипломи се свуда, у свим земљама издаје бесплатно, осим погодите где, у Србији и Црној Гори, где студенти морају да плате таксту.

– На црногорском универзитету студенти плаћају 15 евра. Али, у Србији се додатак дипломи увек издаје уз диплому и цена овог документа је неверовантих 40 евра. Зашто се само у Србији плаћа додатак дипломи, и то овако папрено? Министре, зашто поткрадате студенте и родитеље? Министре Шарчевићу, зашто је оцена за примену Болоњских стандарда овако катастрофална? Шта сте у вашем мандату урадили да оцену повећате? Тражимо одговор за све индикаторе појединачно, завршава Михајловић.   

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Šta reći na ovo? A ovamo se hvale nabavkom MIGova.Sa ovakvim “stručnjacima” naša vojska ne bi izašla na kraj ni sa pešadijom naoružanom kopljima a kamoli sa nekim ozbiljnijim.