Екологија Јужна Србија Коментар Саопштењe

Да ли људи могу да се одбране од смећа?

Општински одбор покрета Доста је било у Медвеђи позива грађане да процене колико треба пара Пор Вернер и Веберу за скупљање и одлагање смећа да би били профитабилни!

Аустријска фирма “Porr Werner & Weber” (PWW)  добила је право на изношење смећа у Јабланичком округу (6 општина) и другим општинама (Топлички округ) на југу Србије.

Град Лесковац више неће плаћати овој фирми трошкове, већ ће то ићи на терет грађана јер се на рачуну додаје ставка за одлагање смећа на регионалну депонију Жељковац. Лесковац je платио 185 милиона динара из буџета за услуге одлагања отпада за 2017. годину, док ће сада то плаћати грађани ових општина, укључујући и Медвеђу.

Град Лесковац је од почетка ове године издвајио 80 милиона динара за трошкове Пор Вернера. Међутим, по налогу Државне ревизорске институције, то више не сме да ради.

Све смеће које се превезе на депонију мери се и наплаћује граду, па је у протеклих 10 година Град Лесковац  платио око 600 милиона динара. По члану 8 основног уговора пише да 53% иде на селекцију или рециклажу, да би се после продало. Новац од продаје по пола је требало да добију Пор Вернер и Вебер  и Град Лесковац. Град по извештајима није до сад добио ни динара.

Медвеђа, као и остале општине, ускоро ће морати да мењају анекс уговора и да сав трошак пребаце на грађане. Недавно је једна општина покренула поступак раскида уговора са овом фирмом због повећања цена, наводећи да тако штити социјални статус становништва.

Покрет ДЈБ у Медвеђи очекује да општина Медвеђа преговара са руководством ове фирме и додатно појача рад комуналних служби, проток камиона за сакупљање отпада, обезбеди примерен број комуналних јединица за прикупљање смећа и ради на запошљавању радника из Медвеђе у овим делатностима.

Покрет позива да општинске структуре затраже извештаје ове фирме о наплати са територије општине Медвеђа, улагању у осавремењење опреме, возила и контејнера, а треба да очекује и друштвено одговоран однос према корисницима тако што ће организовати акције чишћења и едукације по школама.

Покрет очекује одговорну локалну управу која ће решавати питања пре него што се догоде проблеми, да неће прикривати неспособност повећањем и преваљивањем трошкова на терет ионако осиромашених Медвеђана.

Општински одбор Доста је било Медвеђa

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар