Ekologija Južna Srbija Komentar Saopštenje

Da li ljudi mogu da se odbrane od smeća?

Opštinski odbor pokreta Dosta je bilo u Medveđi poziva građane da procene koliko treba para Por Verner i Veberu za skupljanje i odlaganje smeća da bi bili profitabilni!

Austrijska firma “Porr Werner & Weber” (PWW)  dobila je pravo na iznošenje smeća u Jablaničkom okrugu (6 opština) i drugim opštinama (Toplički okrug) na jugu Srbije.

Grad Leskovac više neće plaćati ovoj firmi troškove, već će to ići na teret građana jer se na računu dodaje stavka za odlaganje smeća na regionalnu deponiju Željkovac. Leskovac je platio 185 miliona dinara iz budžeta za usluge odlaganja otpada za 2017. godinu, dok će sada to plaćati građani ovih opština, uključujući i Medveđu.

Grad Leskovac je od početka ove godine izdvajio 80 miliona dinara za troškove Por Vernera. Međutim, po nalogu Državne revizorske institucije, to više ne sme da radi.

Sve smeće koje se preveze na deponiju meri se i naplaćuje gradu, pa je u proteklih 10 godina Grad Leskovac  platio oko 600 miliona dinara. Po članu 8 osnovnog ugovora piše da 53% ide na selekciju ili reciklažu, da bi se posle prodalo. Novac od prodaje po pola je trebalo da dobiju Por Verner i Veber  i Grad Leskovac. Grad po izveštajima nije do sad dobio ni dinara.

Medveđa, kao i ostale opštine, uskoro će morati da menjaju aneks ugovora i da sav trošak prebace na građane. Nedavno je jedna opština pokrenula postupak raskida ugovora sa ovom firmom zbog povećanja cena, navodeći da tako štiti socijalni status stanovništva.

Pokret DJB u Medveđi očekuje da opština Medveđa pregovara sa rukovodstvom ove firme i dodatno pojača rad komunalnih službi, protok kamiona za sakupljanje otpada, obezbedi primeren broj komunalnih jedinica za prikupljanje smeća i radi na zapošljavanju radnika iz Medveđe u ovim delatnostima.

Pokret poziva da opštinske strukture zatraže izveštaje ove firme o naplati sa teritorije opštine Medveđa, ulaganju u osavremenjenje opreme, vozila i kontejnera, a treba da očekuje i društveno odgovoran odnos prema korisnicima tako što će organizovati akcije čišćenja i edukacije po školama.

Pokret očekuje odgovornu lokalnu upravu koja će rešavati pitanja pre nego što se dogode problemi, da neće prikrivati nesposobnost povećanjem i prevaljivanjem troškova na teret ionako osiromašenih Medveđana.

Opštinski odbor Dosta je bilo Medveđa

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar