Ауторски текст Војводина Државна управа

ПЛАН (НЕ)РАДА КОМУНАЛНЕ ПОЛИЦИЈЕ ГРАДА НОВОГ САДА

Пре приступања састављању Плана рада Комуналне полиције за 2018. годину, мишљења смо да је најпре требало спровести анкету међу грађанима Новог Сада, са питањем да ли су задовољни њеним досадашњим радом и шта је то што би требало променити или унапредити, вођени чињеницом да је Комунална полиција у СЛУЖБИ ГРАЂАНА.

Сам План рада Комуналне полиције за 2018. годину касни безмало годину дана, обзиром да управо тече шести месец 2018. године, а Скупштинском дому се тек сада доставља на усвајање план рада за текућу годину.

Из достављеног материјала се не види тренутни број извршилаца овог посла, већ је само исказана цифра од 13 нових људи, чије се запослење планира у овој години или су већ запослени протеклих месеци текуће године.

Показатељи извршених активности новосадских комуналних редара изнети у 2017. години су најблаже речено мизерни. У граду који броји око 300.000 становника, комунална полиција поносно истиче да им се обратило 15.610 грађана и да су изречене 2.062 казне. Наводи се и возни парк којим располажу (десет путничких и једно теренско возило, 9 мотоцикала и 10 бицикала). Нејасно је у коју сврху и када се он користи, јер за наведене резултате довољна би била и два бицикла.

Грађани Новог Сада врло ретко могу видети неког представника Комуналне полиције на делу, изузимајући поједине случајеве иживљавања над неким суграђанима, неретко старијим људима, који су на улицу изнели да продају своје производе у крајњој нужди. Таквим нехуманим интервенцијама Комуналне полиције често смо сведоци на новосадским улицама, а могу се пронаћи и снимци који су овековечили немиле догађаје.

Насупрот оваквом понашању, никада нисмо чули за случај да је неки представник Комуналне полиције опоменуо или казнио несавесне грађане који рецимо пљују жвакаће гуме по бехатону, а због којих из Буџета града издвајамо 8 милиона динара на годишњем нивоу за чишћење. Никада нам нико не рече да је комунална полиција казнила несавесне власнике паса због неуклањања остатака за својим љубимцима или да је опоменула дрске пешаке који ноншалантно шетају бициклистичким стазама, те упозорили несавесне грађане да корпе за отпатке имају своју сврху, да нису украс. Колико бисмо само уштедели када би се Комунална полиција позабавила чувањем контејнера, уместо што дајемо баснословне суме на додатно ангажовање чувара контејнера… Можда би и на Кеју ујутро било далеко мање отпада да комунална полиција ревносно ради свој посао… Све поменуто налази се у опису посла управо комуналних редара, али њима то није приоритет.

Уместо да својим примером утичу на несавесне грађане, неко од оних десет службених возила често можемо видети испред баште кафића, у пешачкој зони, где се свраћа на освежење, јер је познато да је комунална полиција у одличним односима са власницима угоститељских објеката.

Сам садржај Извештаја Комуналне полиције о плану рада појашњава слику о дужностима и обавезама ове градске службе, додуше из њихове визуре. У поменутом Извештају се нити једном речју не помиње рад Комуналне полиције, а тога нема ни у њиховој визији нити мисији. Наши комуналци су себи доделили улогу едукатора. Некога ко ће нам едуковати децу по вртићима и школама, као и одрасле грађане, али планирају и сопствену едукацију на рачун свих нас. Из Плана рада Комуналне полиције се нити једном реченицом не да ни наслутити шта је то што је њихова обавеза и основна сврха постојања ове службе. Тај део је за идејне творце Извештаја потпуно маргинализован, односно изостављен. Припадници Комуналне полиције су се добро партијски удомили и ту су да нас едукују на наш терет, а за посао који би требало да обављају ангажоваћемо вероватно неке нове заслужне извршиоце… Наравно, из градског буџета.

ГО ДЈБ Нови Сад

Важни линкови:

https://www.blic.rs/vesti/vojvodina/snimak-koji-je-pokrenuo-buru-u-novom-sadu-komunalna-policija-ne-dozvoljava-zeni-da/0pc4tng

https://www.kurir.rs/vesti/srbija/2881261/video-novi-teror-komunalne-policije-terali-su-prodavacicu-sa-ulice-a-onda-se-pojavio-covek-koji-im-je-uterao-strah-u-kosti

Ознаке