Autorski tekst Vojvodina Državna uprava

PLAN (NE)RADA KOMUNALNE POLICIJE GRADA NOVOG SADA

Pre pristupanja sastavljanju Plana rada Komunalne policije za 2018. godinu, mišljenja smo da je najpre trebalo sprovesti anketu među građanima Novog Sada, sa pitanjem da li su zadovoljni njenim dosadašnjim radom i šta je to što bi trebalo promeniti ili unaprediti, vođeni činjenicom da je Komunalna policija u SLUŽBI GRAĐANA.

Sam Plan rada Komunalne policije za 2018. godinu kasni bezmalo godinu dana, obzirom da upravo teče šesti mesec 2018. godine, a Skupštinskom domu se tek sada dostavlja na usvajanje plan rada za tekuću godinu.

Iz dostavljenog materijala se ne vidi trenutni broj izvršilaca ovog posla, već je samo iskazana cifra od 13 novih ljudi, čije se zaposlenje planira u ovoj godini ili su već zaposleni proteklih meseci tekuće godine.

Pokazatelji izvršenih aktivnosti novosadskih komunalnih redara izneti u 2017. godini su najblaže rečeno mizerni. U gradu koji broji oko 300.000 stanovnika, komunalna policija ponosno ističe da im se obratilo 15.610 građana i da su izrečene 2.062 kazne. Navodi se i vozni park kojim raspolažu (deset putničkih i jedno terensko vozilo, 9 motocikala i 10 bicikala). Nejasno je u koju svrhu i kada se on koristi, jer za navedene rezultate dovoljna bi bila i dva bicikla.

Građani Novog Sada vrlo retko mogu videti nekog predstavnika Komunalne policije na delu, izuzimajući pojedine slučajeve iživljavanja nad nekim sugrađanima, neretko starijim ljudima, koji su na ulicu izneli da prodaju svoje proizvode u krajnjoj nuždi. Takvim nehumanim intervencijama Komunalne policije često smo svedoci na novosadskim ulicama, a mogu se pronaći i snimci koji su ovekovečili nemile događaje.

Nasuprot ovakvom ponašanju, nikada nismo čuli za slučaj da je neki predstavnik Komunalne policije opomenuo ili kaznio nesavesne građane koji recimo pljuju žvakaće gume po behatonu, a zbog kojih iz Budžeta grada izdvajamo 8 miliona dinara na godišnjem nivou za čišćenje. Nikada nam niko ne reče da je komunalna policija kaznila nesavesne vlasnike pasa zbog neuklanjanja ostataka za svojim ljubimcima ili da je opomenula drske pešake koji nonšalantno šetaju biciklističkim stazama, te upozorili nesavesne građane da korpe za otpatke imaju svoju svrhu, da nisu ukras. Koliko bismo samo uštedeli kada bi se Komunalna policija pozabavila čuvanjem kontejnera, umesto što dajemo basnoslovne sume na dodatno angažovanje čuvara kontejnera… Možda bi i na Keju ujutro bilo daleko manje otpada da komunalna policija revnosno radi svoj posao… Sve pomenuto nalazi se u opisu posla upravo komunalnih redara, ali njima to nije prioritet.

Umesto da svojim primerom utiču na nesavesne građane, neko od onih deset službenih vozila često možemo videti ispred bašte kafića, u pešačkoj zoni, gde se svraća na osveženje, jer je poznato da je komunalna policija u odličnim odnosima sa vlasnicima ugostiteljskih objekata.

Sam sadržaj Izveštaja Komunalne policije o planu rada pojašnjava sliku o dužnostima i obavezama ove gradske službe, doduše iz njihove vizure. U pomenutom Izveštaju se niti jednom rečju ne pominje rad Komunalne policije, a toga nema ni u njihovoj viziji niti misiji. Naši komunalci su sebi dodelili ulogu edukatora. Nekoga ko će nam edukovati decu po vrtićima i školama, kao i odrasle građane, ali planiraju i sopstvenu edukaciju na račun svih nas. Iz Plana rada Komunalne policije se niti jednom rečenicom ne da ni naslutiti šta je to što je njihova obaveza i osnovna svrha postojanja ove službe. Taj deo je za idejne tvorce Izveštaja potpuno marginalizovan, odnosno izostavljen. Pripadnici Komunalne policije su se dobro partijski udomili i tu su da nas edukuju na naš teret, a za posao koji bi trebalo da obavljaju angažovaćemo verovatno neke nove zaslužne izvršioce… Naravno, iz gradskog budžeta.

GO DJB Novi Sad

Važni linkovi:

https://www.blic.rs/vesti/vojvodina/snimak-koji-je-pokrenuo-buru-u-novom-sadu-komunalna-policija-ne-dozvoljava-zeni-da/0pc4tng

https://www.kurir.rs/vesti/srbija/2881261/video-novi-teror-komunalne-policije-terali-su-prodavacicu-sa-ulice-a-onda-se-pojavio-covek-koji-im-je-uterao-strah-u-kosti

Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar