Косово и Метохија Политика Правосуђе Скупштина

(Видео) Михајловић: Премијеркине изјаве о Косову равне велеиздаји

Премијерка Брнабић, која је за немачки лист Велт оценила да је “Косово било Србија и да “ако бисмо и даље инсистирали да Косово припада Србији, компромис не би био могућ“, крши Устав и важеће законе Републике Србије. Док републички јавни тужилац Загорка Доловац ћути и не јавља се жива, председник ДЈБ Бранислав Михајловић питао је зашто председница Владе крши устав и издаје земљу.

– По Уставу и законима земље Србије, та изјава је равна велеиздаји, поготово ако је даје председник Владе. Положај Косова и Метохије је одређен Уставом Републике Србије на чије спровођење се председица Владе заклетвом обавезала. Такође, Народна скупштина Србије је једино место на коме се о томе сме и може разговарати, рекао је Михајловић.

– Да ли сте заборавили да сте у овој скупштини пред овим посланицима положили заклетву којом сте се обавезали на поштовање и одбрану Устава Србије? Зашто дајете изјаве које не поштују Устав властите земље? Да ли знате иједног председника Владе било које земље у свету који се на овакав начин односи према Уставу сопствене земље? Да ли разумете да сте вашом изјавом извршили кривично дело угрожавања независности Републике Србије из члана 305. КЗ јер њом доводите Републику Србију у положај потчињености и зависности? Да чините кривична дела против уставног уређења и безбедности Србије из члана 320. КЗа? Изјаву сигурно нисте дали случајно из ваше главе, већ је она сигурно део договора са НН лицима, домаћим и/или страним око припремања и практично “наговарања” грађана Србије да забораве на КиМ, што чини кривично дело Удруживање ради противуставне делатности из члана 319 КЗ-а, питао је Михајловић.

С друге стране, републички јавни тужилац Загорка Доловац као да је у земљу пропала, нигде је нема и, већ по навици, не реагује ни на шта што јој је у опису посла.

– Госпођо Доловац, јесте ли живи? Председница Владе Републике Србије на очиглед свих грађана својим изјавама врши кривчна дела против уставног поретка Републике Србије. Тражимо у име грађана Србије да коначно почнете да радите посао за који сте плаћени и огласите се јавно поводом изјаве премијерке Брнабић да је Косово било део Србије. Зашто не вршите вашу службену дужност и реагујете на овакву изјаву? Требам ли да Вас подсетим да нисте реаговали ни када је рушена Савамала, кад је пао војни хеликоптер, кад је нестао новинар Цветковић, не реагујете ни сада. Шта треба да се деси да би сте Ви радили свој посао, питао је председник Доста је било.

Нови мандат гувернерке Јоргованке Табаковић је почео, па је председника ДЈБ интересовало да ли је популизам поново употребила како би грађанима “замазала очи” и скренула са теме афера које се за њу везују.

– Започели сте други мандат гувернера са озбиљним професионалним аферама као што је скандалозно ћутање Народне банке на кредите индексиране у швајцарским францима или преношење  кредита из једне банке у другу без сагласности клијента. Да бисте грађанима замазали очи, објавили сте пре неколико дана да сте за првих пет месеци ове године казнили 11 банака. По којим правилима поступка сте их кажњавали? Које су казне изрицане? Да ли су клијенти имали право учешћа у поступцима?
Да ли су пропусти били системски или појединачни? Да ли су банке исправиле пропусте? Молимо Вас да посланичкој групи Доста је било доставите сва решења о кажњавању банака, рекао је у Народној скупштини Бранислав Михајловић.

Следеће питање упућујем Министру за државну управу и локалну самоуправу Бранку Ружићу:

У ноћи између 14. и 15. јуна поплаве су погодиле села у општини Алексинац: Копривницу, Врћеновицу, Честу, Банковац и Породин, због чега је велики број домаћинстава претрпео озбиљну штету.Становници су звали Институт за јавно здравље који је потврдио да ће им због устајале воде И мртве стоке тек наступити зараза И угрожавање здравља, али да они реагују само на позив локалне самоуправе.

Локална самоуправа није реаговала, а грађани нису успели ни да дозову комуналне инспекторе. Јавља се основана сумња да је то намерно урађено из разлога што су за 2017. Годину у буџету општине Алексинац била опредељена средства за одбрану од поплава, међутим ништа није урађено, а новца наравно нема.

Такође у овој ситуацији на снази је закон о локалној самоуправи обзиром да није проглашено ванредно стање, а локална самоуправа игнорише проблем покушавајући да сакрије своје пропусте.

Апелујемо да Министар за државну управу и локалну самоуправу искористи своја овлашћења И Алексиначкој локалној самоуправи нареди да делује у складу са законом И заштити своје грађане од здравствене катастрофе.

Друго, да се прогласи ванредно стање у свим селима и општинама у Србији које су претрпеле штету како би на снагу ступио Закон о ванредним ситуацијама, где ингеренција са локалне самоуправе прелази на министарство унутрашњих послова и како би МУП упутио помоћ свим општинама у виду опреме и људства ради што брже санације штете и отклањања опасности по живот и здравље становника тих општина.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар