Kosovo i Metohija Politika Pravosuđe Skupština

(Video) Mihajlović: Premijerkine izjave o Kosovu ravne veleizdaji

Premijerka Brnabić, koja je za nemački list Velt ocenila da je “Kosovo bilo Srbija i da “ako bismo i dalje insistirali da Kosovo pripada Srbiji, kompromis ne bi bio moguć“, krši Ustav i važeće zakone Republike Srbije. Dok republički javni tužilac Zagorka Dolovac ćuti i ne javlja se živa, predsednik DJB Branislav Mihajlović pitao je zašto predsednica Vlade krši ustav i izdaje zemlju.

– Po Ustavu i zakonima zemlje Srbije, ta izjava je ravna veleizdaji, pogotovo ako je daje predsednik Vlade. Položaj Kosova i Metohije je određen Ustavom Republike Srbije na čije sprovođenje se predsedica Vlade zakletvom obavezala. Takođe, Narodna skupština Srbije je jedino mesto na kome se o tome sme i može razgovarati, rekao je Mihajlović.

– Da li ste zaboravili da ste u ovoj skupštini pred ovim poslanicima položili zakletvu kojom ste se obavezali na poštovanje i odbranu Ustava Srbije? Zašto dajete izjave koje ne poštuju Ustav vlastite zemlje? Da li znate ijednog predsednika Vlade bilo koje zemlje u svetu koji se na ovakav način odnosi prema Ustavu sopstvene zemlje? Da li razumete da ste vašom izjavom izvršili krivično delo ugrožavanja nezavisnosti Republike Srbije iz člana 305. KZ jer njom dovodite Republiku Srbiju u položaj potčinjenosti i zavisnosti? Da činite krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije iz člana 320. KZa? Izjavu sigurno niste dali slučajno iz vaše glave, već je ona sigurno deo dogovora sa NN licima, domaćim i/ili stranim oko pripremanja i praktično “nagovaranja” građana Srbije da zaborave na KiM, što čini krivično delo Udruživanje radi protivustavne delatnosti iz člana 319 KZ-a, pitao je Mihajlović.

S druge strane, republički javni tužilac Zagorka Dolovac kao da je u zemlju propala, nigde je nema i, već po navici, ne reaguje ni na šta što joj je u opisu posla.

– Gospođo Dolovac, jeste li živi? Predsednica Vlade Republike Srbije na očigled svih građana svojim izjavama vrši krivčna dela protiv ustavnog poretka Republike Srbije. Tražimo u ime građana Srbije da konačno počnete da radite posao za koji ste plaćeni i oglasite se javno povodom izjave premijerke Brnabić da je Kosovo bilo deo Srbije. Zašto ne vršite vašu službenu dužnost i reagujete na ovakvu izjavu? Trebam li da Vas podsetim da niste reagovali ni kada je rušena Savamala, kad je pao vojni helikopter, kad je nestao novinar Cvetković, ne reagujete ni sada. Šta treba da se desi da bi ste Vi radili svoj posao, pitao je predsednik Dosta je bilo.

Novi mandat guvernerke Jorgovanke Tabaković je počeo, pa je predsednika DJB interesovalo da li je populizam ponovo upotrebila kako bi građanima “zamazala oči” i skrenula sa teme afera koje se za nju vezuju.

– Započeli ste drugi mandat guvernera sa ozbiljnim profesionalnim aferama kao što je skandalozno ćutanje Narodne banke na kredite indeksirane u švajcarskim francima ili prenošenje  kredita iz jedne banke u drugu bez saglasnosti klijenta. Da biste građanima zamazali oči, objavili ste pre nekoliko dana da ste za prvih pet meseci ove godine kaznili 11 banaka. Po kojim pravilima postupka ste ih kažnjavali? Koje su kazne izricane? Da li su klijenti imali pravo učešća u postupcima?
Da li su propusti bili sistemski ili pojedinačni? Da li su banke ispravile propuste? Molimo Vas da poslaničkoj grupi Dosta je bilo dostavite sva rešenja o kažnjavanju banaka, rekao je u Narodnoj skupštini Branislav Mihajlović.

Sledeće pitanje upućujem Ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branku Ružiću:

U noći između 14. i 15. juna poplave su pogodile sela u opštini Aleksinac: Koprivnicu, Vrćenovicu, Čestu, Bankovac i Porodin, zbog čega je veliki broj domaćinstava pretrpeo ozbiljnu štetu.Stanovnici su zvali Institut za javno zdravlje koji je potvrdio da će im zbog ustajale vode I mrtve stoke tek nastupiti zaraza I ugrožavanje zdravlja, ali da oni reaguju samo na poziv lokalne samouprave.

Lokalna samouprava nije reagovala, a građani nisu uspeli ni da dozovu komunalne inspektore. Javlja se osnovana sumnja da je to namerno urađeno iz razloga što su za 2017. Godinu u budžetu opštine Aleksinac bila opredeljena sredstva za odbranu od poplava, međutim ništa nije urađeno, a novca naravno nema.

Takođe u ovoj situaciji na snazi je zakon o lokalnoj samoupravi obzirom da nije proglašeno vanredno stanje, a lokalna samouprava ignoriše problem pokušavajući da sakrije svoje propuste.

Apelujemo da Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu iskoristi svoja ovlašćenja I Aleksinačkoj lokalnoj samoupravi naredi da deluje u skladu sa zakonom I zaštiti svoje građane od zdravstvene katastrofe.

Drugo, da se proglasi vanredno stanje u svim selima i opštinama u Srbiji koje su pretrpele štetu kako bi na snagu stupio Zakon o vanrednim situacijama, gde ingerencija sa lokalne samouprave prelazi na ministarstvo unutrašnjih poslova i kako bi MUP uputio pomoć svim opštinama u vidu opreme i ljudstva radi što brže sanacije štete i otklanjanja opasnosti po život i zdravlje stanovnika tih opština.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar