VIDEO Косово и Метохија Људска права Политика Скупштина

Вучић плаши грађане ратом како би поклонио сву имовину на КиМ

Недавно смо чули излагање председника Вучића након бриселског дијалога, када је поменуо да Србија нема шта да изгуби на Косову јер је све већ одавно изгубљено. Међутим, изгледа да је председник Вучић заборавио на велику имовину коју Србија и њени грађани поседују.

Народна посланица и заменица председника ДЈБ Бранка Стаменковић, упутила је данас у Народној скупштини неколико питања председнику Србије уз подсећање на имовину на Косову коју грађани Србије и даље поседују. Стаменковић је на крају додала да Вучић не сме да поклања имовину свих грађана, било државну или приватну, плашећи нас неким Олујама и Бљесцима.

– Није тачно да Србија нема ништа на КиМ и да се Вучић бори и рукама и ногама за нешто. Србија на КиМ има пре свега народ, уговоре, имовину, верске и историјске споменике, културну баштину. Међународно право јасно познаје једну од основних тековина ЕУ – да имовина припада власницима. То ваши европски партнери јако добро знају. Право на имовину и заштита тог права јесте једно од темеља сваке државе, каже посланица Стаменковић.

1. Од укупно 1,088 милиона хектара, колика је површина КиМ-а, имовина у власништву Републике Србије, Српске православне цркве и фирми које су регистроване у Србији простире се на чак 641.072 хектара. Само тај вид српске имовине има непроцењиву вредност.

2. Према подацима Канцеларије за Косово и Метохију, приватну имовину у власништву Срба и СПЦ чини 164.664 хектара земљишта, тачније 15 одсто територије КиМ-а, на којима се налазе станови и комерцијални објекти.

3. Интерно расељена лица доставила су захтеве за 29.155 узурпираних станова, док је Косовска агенција за имовину навела у свом извештају само 951 комерцијални објекат који припада Србима.

4. Спорно је и 1,24 милиона квадратних метара, колика је укупна површина службених зграда на КиМ-у.

5. Пословне зграде простиру се на око 145.202 квадрата, објекти посебне намене заузимају 3.973 квадрата, а чак 753.915 квадратних метара потпада под друге грађевинске објекате, ресторане, одмаралишта, спортске објекте.

6. Осим приватне, на КиМ-у се налази и имовина која је у власништву Републике Србије, која се простире на чак 319.999 хектара земљишта, на коме се налазе и објекти, али и сви други облици имовине које је до 1999. године стекла Савезна Република Југославија, односно Република Србија, општине, јавне службе.

– То су стамбене зграде, станови, пословни простори, али и хартије од вредности и приходи по основу улагања државног капитала у предузећа и друге организације на територији КиМ-а. Такође, реч је и о природним богатствима, саобраћајној инфраструктури (аеродроми, путна и железничка инфраструктура), школама, болницама, пољопривредном и шумском земљишту, водним објектима, објашњава посланица Стаменковић.

Овде се, између осталог, убраја и државни удео Србије у привредним субјектима попут “Трепче”, у Ски центру “Брезовица”, предузећа “Лола Лешак” из Лепосавића, “Космет превоз”… Такође, ту је и инфраструктура која припада највећим српским предузећима попут “Железница Србије”, Електропривреди (Површински копови, Термоелектране “Обилић”, Електромреже Србије, Електрокосмет, Ибар Зубин Поток), али и “Поштама Србије”, ЈП “Србијашуме”, предузећу “НИС Петрол- Југопетрол”, затим ЈП Аеродром Приштина, као и ЈП Национални парк “Шара”. Неке процене кажу да само ова имовина вреди пар стотина милијарди $.

Имовину на КиМ-у имају и бројна предузећа, која су регистрована углавном у централној Србији и која, према проценама, обухватају 156.409 хектара земљишта.

Питање слободе, безбедности и грађанских права неалбанског становништва, заштите и очувања историјских и верских објеката, као и објеката културе је од не мањег значаја од питања које се односи на статус српске имовине на КиМ, и сасвим се подразумева да се сва та питања морају решавати свеобухватно, никако сепаратно.

– Због свега тога постављам питање за председнику Вучићу: Ко вам даје право да тргујете, односно поклањате туђу имовину? Ко вас је овластио да супротно Уставу, Закону о председнику и Закону о Влади на себе преузимате надлежност Владе и делујете супротно интересима грађана Србије на КиМ? Положај Косова и Метохије је Уставом загарантован као саставни део Србије и Скупштина Србије је једино место на којем се може разговарати о његовом положају. Када ћете изабраним представницима грађана Србије образложити о чему преговарате, шта сте понудили својим западним менторима, а шта сте заузврат добили, завршава Бранка Стаменковић.

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Sad ćete opet biti optuženi od strane razočaranog građanstva za “zaokret u desno”, kako se “utapate u Dveri koje su vam isprale mozak” i da vam Koštunica piše saopštenja i govore i da ste nacionalistički i proruski pokret.Bolje suočiti se sa “realnošću” i sve navedeno pokloniti i bićete prvi kandidat da zamenite Vučka posle sledećih izbora.Ima mediji da vas forsiraju na sve strane(N1, Danas, Insajder) i eto vas odmah na 15-20%.