VIDEO Политика Правосуђе Скупштина

(Видео) Ана Стевановић: Агенција за мирно решавање спорова основана ради удомљавања партијских кадрова

Након скоро 15 година постојања Закона о мирном решењу радних спорова, предлажу се његове измене. Нисмо ни очекивали да ће власт препознати као проблем то што Агенција за мирно решење радних спорова није заживела у нашој пракси и бар донекле растеретила судове и да ћете покушати да решите тај проблем суштинским изменама закона, али не само овог већ системских закона који регулишу односе послодаваца и запослених.

– Нисмо ни очекивали да ћете препознати разлику између спорава поводом дискримианције у вези са радом и дискриминације као општег појма, пошто и по важећем закону и по изменама испада да је Агенција за мирно решавање спорова надлежна И поводом свих видова дискриминације. Нисмо ни очекивали да ћете пооштрити услове за именовања арбитара и миритеља, пошто су они тако постављени да сваки правни референт може бити арбитар. Али смо очекивали да бар покушате, рекла је посланица Стевановић.

– Не знам да ли сте свесни да преклапање бројних надлежности Инспектората за рад, судова различитог ранга и Агенције за мирно решење спорова, доводи до апсурдних ситуација где исти правни појам ова три примењивача примењују на потпуно различит начин. И то је сасвим логично. Дирекор инспектората није правник, па човек тумачи закон на један начин. Арбитар нема правосудни испит па зато исту законску одредбу тумачи другачије него директор инспектората од кога зна висе, али различито и од судије од кога зна мање. У области примене радног права влада потпуни хаос, а ви очигледно не желите да покушате да га колико толико доведете у прихватљиве границе, објашњава Стевановић.

Овај закон је, уосталом као и важећи закон о раду, доказ потпуне нестручности његових твораца, који ни са основним појмовима не владају баш најбоље.

Агенција за мирно решавање спорова, даме и господо није суд. Она није ни арбитража. Она је државни орган веома дискутабилног капацитета, основана ради удомљавања партијских кадрова. Ако заиста желите арбитражу, а ми сматрамо да исто као у уређеним друштвима треба да постоји арбитража и да има значај капацитет у пракси, онда је и оснујете. Али за то је потребно извршити дубинску анализу и судске праксе у области радних спорова, и Закона о раду, и праксе Инспектората за рад, каже потпредседница ДЈБ Ана Стевановић.

Не знам да ли вам је познато, али Доста је било има спремну стратегију за решавање проблема дугог трајања радних спорова, исто као што има стратегију зајачање капацитета арбитраже. Али за то не треба да стварате пара-судове у облику Агенција, већ је потребно да промените Закон о парничном поступку у делу којим су регулисани радни спорови, али и Закон о раду. Али за почетак, биће довољно да искорените робовско поступање страних компанија које примају наш новац на име субвенција, да би наши радници за пар стотина евра били робови у сопственој држави.

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • 90% tih Agencija su izmišljene i nepotrebne i služe upravo za udomljavanje stranačkih botova koji tamo ništa ne rade a primaju platu.Ne samo ova o kojoj se ovde priča.Većinu tih Agencija treba ukinuti, možda ne sve, ali većinu a ima ih mislim negde oko 150 do 200.