Vojvodina Privreda Saopštenje

Šta sve tone sa stečajem Azotare?

Koliko košta gas? A koliko transport gasa? Kako za dug uzeti fabričku luku i pride železnički čvor? Može li se kupovati đubrivo na državne subvencije? I ko može a ko ne? Da li je zakonito od tajkuna pozajmljivati u robi, pa plaćati robom? Mogu li se naduvane cifre investicija potpisati, pa za resto stvarati dug i preuzimati državna imovina? Jel ok da privatna firma plaćanjem gasa (sirovine) kupi proizvodnju?

Može li se računati da zemlja u kojoj vlast trubi o poljoprivredi kao motoru razvoja ostane bez svoje najveće fabrike veštačkog đubriva i jedine fabrike amonijaka? Kome ne smeta da se još više stotina Pančevaca otpremi, a radna mesta nestanu?

Ne bi trebalo biti genijalan, dovoljno je raditi po zakonu. Nije nužno biti biznismen mađioničar i virutuoz, nego samo raditi pošteno. Za platu. Ne praviti moćne političko-policijske dilove, nego uspešne svakodnevne poslove.

HIP Azotara je posle neuspešne privatizacije, zapamćene po pljački preko prodaje Karbamida 2, pred stečajem. Prinudno rešenje predložilo je Ministarstvo privrede a zbog prezaduženosti.

Azotaru je još u vreme Borisa Tadića na upravljenja dobio SPS. Srbijagas, odnosno Dušan Bajatović. Njegovi menadžeri su uspešno iz Azotare na ime duga za gas oteli luku. Vlasništvo je Srbijagasa. Na isti način Srbijagas je postao i značajan suvlasnik Azotare.

Zbog drugih milionskih detalja pojedinci iz najmanje dve garniture Azotarinih direktora prošli su i prolaze kroz sudske istrage. Neki i kroz suđenja.

Na početku društvena, pa državna, neuspešno privatizovana pa poverena državnom preduzeću, razvučena, osiromašena i uz državnu pomoć razlivanu i na privatne račune, Azotara je ipak opstala. Kao značajan igrač na tržištu i značajan poslodavac u Pančevu.

Ministarstvo privrede zahtevom za stečaj rešilo je da torpeduje tu i takvu Azotaru. A fond za plate 900 Azotaraca iz Južne zone daleko prevazilazi ono što je nemački ZF planirao da isplaćuje za 500 radnika kada završi 80 miliona evra skupu prvu fazu u Severnoj zoni.
U pogrešnom naprednjačkom vozu, sve su stanice pogrešne. Ni Pančevo tu nije izuzetak.

Gradski odbor Dosta je bilo Pančevo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ni reči jedne o glavnim razlozima gubitaka Azitare. Ni jedne reči o rusko-srpskoj tajkunskoj sprezi u domenu energetike i ilegalnom poslovanju Jugorosgasa. To valjda u skladu sa desničarskom spoljnom politikom Saše Radulovića?

    • Na pogrešnom ste mestu sa ovakvim komentarima. AKo je neko pisao o tajkunskim vezama, onda je to DJB. A i poznat je takođe naš stav da u politici nema prijatelja, samo interesa.

    • O tom vasem stavu”da u politici nema prijatelja” bila bi dobra tema za razgovor na ovome mestu.