Саопштењe

Убиство адвоката – напад на правосудни систем

Доста је било подржава одлуку адвоката да данас прекину рад у знак протеста због убиства адвоката Драгослава Мише Огњановића. Реч је о борби адвокатуре за легитимне интересе јер као део правосудног система немају чак ни основно право на безбедност.

Подсећамо да је ово већ треће убиство адвоката за кратко време. Несигурност и страх за сопствени живот постају заједнички свим грађанима Србије, без обзира на то чиме се баве и где се налазе на друштвеној вертикали. Наравно, посебну пажњу привуку убиства оних који својим радом утичу на стабилност уставног система. Зато нас убиства полицајаца и оних који раде у правосуђу и адвокатури додатно забрињавају.

Изгледа да се налазимо на само корак од потпуног губитка правосудног система јер се сви његови посленици налазе у оправданом страху, који ће њихов рад редуковати по квалитету и ангажовању на минимум, јер би им се у супротном глава могла наћи у торби.

Ово иде на руку једино спрези државне власти и организованог криминала, који ће у таквом окружењу моћи несметано да делају без икаквог страха.

Из земље нерасветљених убистава наставиће да одлазе сви који не желе да буду саучесници у криминалним радњама, а власт ће још чвршће бити у рукама оних којима је убиство начин да смене премијера, ућуткају новинара, промене управу неког фудбалског клуба, склоне конкуренцију у послу, освоје територију за диловање…

Слободна адвокатура је претпоставка било ког демократског друштва и правосудног система. Адвокати, између осталог, својим радом доказују да свако има право на заштиту пред судом, те да нисмо друштво у коме влада линч. Као такви, сигурно нису пожељни у окружењу где се неистомишљеници и противници свакодневно линчују медијски, политички и физички.

Уколико ни формално не будемо могли да рачунамо на судску заштиту права, о демократији нећемо ни сањати. Претња нам је свима на кућном прагу, а држава трпи ударе на темеље онога што је од ње остало.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Nije nikako zanemarljiv doprinos advokata rastakanju pravnog sistema i drzave ukupno. Naravno da je neprihvatljivo da se ubija bilo ko i bilo gde ali “svasta se zgodi u mutnoj vodi” sto bi rekao pesnik.

  • Ubistvo ovog uglednog advokata je ne samo zlocin vec i nenadoknadivi gubitak “nacionalne supstance” intelekta i strucnosti.
    Ipak, i advokati ne bi trebalo javno da reaguju samo onda kad se dogodi nesto njihovoj profesiji vec , po sluzbenoj duznosti, kao lekari, treba javno i slozno da reaguju na svako ocigledno krsenje zakona a pogotovo Ustava. Time bi svakako ojacali vladavinu prava i zakona cime bi i njihovo profesionalno delovanje imalo vise efekta.