Saopštenje

Ubistvo advokata – napad na pravosudni sistem

Dosta je bilo podržava odluku advokata da danas prekinu rad u znak protesta zbog ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića. Reč je o borbi advokature za legitimne interese jer kao deo pravosudnog sistema nemaju čak ni osnovno pravo na bezbednost.

Podsećamo da je ovo već treće ubistvo advokata za kratko vreme. Nesigurnost i strah za sopstveni život postaju zajednički svim građanima Srbije, bez obzira na to čime se bave i gde se nalaze na društvenoj vertikali. Naravno, posebnu pažnju privuku ubistva onih koji svojim radom utiču na stabilnost ustavnog sistema. Zato nas ubistva policajaca i onih koji rade u pravosuđu i advokaturi dodatno zabrinjavaju.

Izgleda da se nalazimo na samo korak od potpunog gubitka pravosudnog sistema jer se svi njegovi poslenici nalaze u opravdanom strahu, koji će njihov rad redukovati po kvalitetu i angažovanju na minimum, jer bi im se u suprotnom glava mogla naći u torbi.

Ovo ide na ruku jedino sprezi državne vlasti i organizovanog kriminala, koji će u takvom okruženju moći nesmetano da delaju bez ikakvog straha.

Iz zemlje nerasvetljenih ubistava nastaviće da odlaze svi koji ne žele da budu saučesnici u kriminalnim radnjama, a vlast će još čvršće biti u rukama onih kojima je ubistvo način da smene premijera, ućutkaju novinara, promene upravu nekog fudbalskog kluba, sklone konkurenciju u poslu, osvoje teritoriju za dilovanje…

Slobodna advokatura je pretpostavka bilo kog demokratskog društva i pravosudnog sistema. Advokati, između ostalog, svojim radom dokazuju da svako ima pravo na zaštitu pred sudom, te da nismo društvo u kome vlada linč. Kao takvi, sigurno nisu poželjni u okruženju gde se neistomišljenici i protivnici svakodnevno linčuju medijski, politički i fizički.

Ukoliko ni formalno ne budemo mogli da računamo na sudsku zaštitu prava, o demokratiji nećemo ni sanjati. Pretnja nam je svima na kućnom pragu, a država trpi udare na temelje onoga što je od nje ostalo.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Nije nikako zanemarljiv doprinos advokata rastakanju pravnog sistema i drzave ukupno. Naravno da je neprihvatljivo da se ubija bilo ko i bilo gde ali “svasta se zgodi u mutnoj vodi” sto bi rekao pesnik.

  • Ubistvo ovog uglednog advokata je ne samo zlocin vec i nenadoknadivi gubitak “nacionalne supstance” intelekta i strucnosti.
    Ipak, i advokati ne bi trebalo javno da reaguju samo onda kad se dogodi nesto njihovoj profesiji vec , po sluzbenoj duznosti, kao lekari, treba javno i slozno da reaguju na svako ocigledno krsenje zakona a pogotovo Ustava. Time bi svakako ojacali vladavinu prava i zakona cime bi i njihovo profesionalno delovanje imalo vise efekta.