Autorski tekst Građevina Reagovanje Urbanizam

Veliko spremanje Zemuna ili grubo kršenje propisa

Opštinski odbor “Dosta je bilo – Zemun” podržava svaku aktivnost kojima se unapređuje život stanovnika Zemuna, ali u ovom slučaju mora da istakne nekoliko dobronamernih zamerki.

U starom jezgru Zemuna se izvode radovi na rekonstrukciji postojeće ulične infrastrukture. Dok se s jedne strane radovi na obnovi ulice Stevana Sinđelića, a koja je Zemuncima poznatija kao „Beli zec“ završavaju, radovi na obnovi Njegoševe ulice kod čuvenog restorana „Šaran“ tek počinju.

                                                                 

Pohvalno je što se izvode radovi u ovom delu Zemuna zato što je postojeća saobraćajna infrastruktura usled proteka vremena bila u izuzetno lošem stanju. Obnova ovih ulica bi trebalo da doprinose kvalitetu života Zemunaca koji žive u neposrednoj okolini, ali i da popravi utisak turistima koji se odluče da posete Zemun.

Izvedeni radovi vizuelno izgledaju dobro, uklapaju se u postojeći ambijent i unapređuju postojeće stanje. S druge strane to se nikako ne može reći za izvedene radove u Gospodskoj ulici sa sveže postavljenom fontanom. O postojanosti i kvalitetu izvedenih radova konačnu ocenu daće vreme.

Nepoštovanje propisa iz oblasti građevinarstva

Ono što je čest slučaj kada se izvode neki građevinski radovi u Zemunu je taj da investitor radova nije obezbedio postavljanje „gradilišne table“. Naime, važeći Pravilnik o izgledu, sadržini i mestu postavljanja gradilišne table, obavezuje investitora radova da u slučaju rekonstrukcije i sanacije postojećeg objekta postavi gradilišnu tablu i propisuje njen obavezan sadržaj (investitor, odgovorni projektant, izvođač radova, rok tj. vreme izvođenja radova, broj građevinske dozvole, tj. broj rešenja koji se odobrava izvođenje radova i sl.).

S druge strane prema važećem Pravilniku o klasifikaciji objekata, putevi se smatraju objektima i pripadaju kategoriji inženjerskih objekata koji takođe podležu obaveznom postavljanju gradilišne table. U ovoj situaciji postoji očigledno kršenje propisa iz oblasti građevinarstva!

  

Ovo je loše iz više razloga. Građani su onemogućeni da planiraju svoje životne aktivnosti, otežava se postupak kontrole i otvara se put za eventualne zloupotrebe. Svaki dinar koji je ukraden ili potrošen nenamenski je jedan dinar manje koji će se potrošiti za bolnice ili škole. To ne znači da je u ovom slučaju došlo do zloupotrebe, ali propisi su jasni, moraju da se poštaju i moraju da budu jednaki za sve.

Poseban kuriozitet predstavlja činjenica da se ovi radovi izvode u blizini nadležne građevinske inspekcije. Istina je da opština Zemun poput drugih lokalnih samouprava nema ni približno dovoljan broj građevinskih inspektora koji bi mogli da zadovolje realne potrebe, ali to ne sme da bude izgovor za nepostupanje. Ukoliko nadležne institucije ne poštuju propise, to šalje pogrešnu poruku građanima da ni oni nisu dužni da poštuju propise.

Izvođenje radova u neadekvatnom periodu

Zašto se ovi radovi izvode baš sada? Ne postoji idealan period za izvođenje radova na rekonstrukciji ulice i uvek će se naći barem jedna osoba koja nije zadovoljna, ali s obzirom da se radi o ulici koja ima i turistički značaj postavlja se pitanje da li je opravdano izvoditi ovakvu vrstu radova u jeku turističke sezone.

                                                

Potencijalno narušavanje kvaliteta života Zemunaca

Rekonstrukcija ulične infrastrukture u ovom delu Zemuna je svakako dobra stvar, ali zahteva blagovremenu reakciju od strane nadležnih organa. Zašto ovo tvrdimo? Bolji kvalitet puta u ovom slučaju znači i veći broj vozila u delu Zemuna gde bi po osobinama samog Gardoša broj vozila trebao da bude ograničen ili rezervisan za vozila sa posebnom dozvolom Sekretarijata za saobraćaj. Takođe, Zemunci koji žive u ovom kraju su dobro upoznati sa svakodnevnim kršenjem zabrane parkiranja i saobraćaja u ovom delu Zemuna. Da li zbog uticaja lokalnih restorana koji ne žele da im neka tamo zabrana saobraćaja rasteruje mušterije ili prosto nemara, saobraćajna policija za sad nije pokazala volju da reaguje na kršenje propisa.

U narednom periodu opštinski odbor DJB Zemun će podneti predloge nadležnim organima i ukazati na nepravilnosti u radu u cilju zaštite javnog interesa i poboljšanja kvaliteta života građana.

Zato što mi volimo Zemun!

Opštinski odbor DJB Zemun

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Postavite i pitanje kaldrme koja se uklanja,a onda nestane.Tako je otisla krajem 80ih sa Bela zeca,sa Siroke staze pre 7-8 god,a sada treba odmah dici dzevu da se ne bi desilo isto.