Ауторски текст Београд Саопштењe

После кише Нови Београд на води и у води

Доста је било позива власт на Новом Београду да реши питање отицања воде после кише на тротоарима.

После сваке кише, Новобеограђани имају проблеме са барама на улицама, тротоарима, аутобуским стајалиштима и деловима око стамбених зграда.
Улице на Новом Београду се редовно сређују у смислу скидања старог слоја асфалта и постављања новог, међутим на многим улицама не постоји довољан број одвода воде кишнице, а у неким улицама ти одводи чак и не постоје, што узрокује стварање великих бара које ометају саобраћај и пешаке.

Занимљиво је да и пре и после реновирања кружног тока на Новом Београду, није решен овај проблем па се вода кишница и даље задржава на истом месту.

 

Ако сте кренули у Историјски архив Београда, а напољу пада киша, мораћете, од аутобуског стајалишта до архива, прећи преко зелене површине јер је тротоар непроходан од нагомилане воде у кишном периоду.

 

Поред невоља које вода на улици ствара вожачима и пешацима, са идентичним проблемима се сусрећу и стамбене заједнице, односно власници станова у зградама на Новом Београду. Станари зграде у улици Париске комуне број 2 морају да користе други прилаз својој стамбеној згради, јер је са једне стране зграде читав тротоар напуњен водом, све до врха ивичњака.
Председник кућног савета зграде се више пута обраћао надлежнима, али осим обећања, ништа друго није добио.

Власници станова често решавају проблем тако што праве додатне одводе воде кишнице испред својих зграда. Mеђутим, док реше један проблем, појави се други.

Тако су и власници једне стамбене зграде извели потпуно нове одводе кишнице, а онда се испоставило да је читава линија одвода воде кишнице у блоку број 2, на Новом Београду, запушена. На терен су изашли радници ЈКП „Београдски водовод и канализација“ који су на инсистирање власника станова испрали читаву линију одвода воде кишнице, те се надају неким мирнијим данима, што се тиче решавања проблема са водом око зграда, у гаражама и подрумима у блоку број 2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mноги од нас су сведоци правих поплава воде, на улицама, у близини аутобуских стајалишта, тако да су пешаци принуђени бежати од ивице улице, па и са аутобуског стајалита, а нертко се дешава да нас ауто у пролазу „окупа“ водом са улице, ако се налазимо на аутобуском стајалишту.
Многи одводи воде су запушени корењем оближњих стабала и то ствара проблеме постојећој инфраструктури која је прављена давних 60-тих година те сматрамо да је време да се изведу стручне екипе на терен, како би се на проблему почело радити, у циљу његовог решавања.

Проблем је још већи ако дође до пуцања водоводне цеви, у зимском периоду, јер то поред поплаве, ометања саобраћаја и пешака ствара лед на улици и оштећује постојећу инфраструктуру, као што је био случај који се десио 08.01.2017. године на Новом београду, у улици Париске комуне.

Доста је било позива позива надлежне институције да изведу стручне екипе на терен, утврде где су све потребни одводи воде кишнице на Новом Београду како би Нови Београд функционисао без проблема у кишним периодима.

 

Зоран Маџаревић

Координато ОО Нови Београд

 

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар