Autorski tekst Beograd Saopštenje

Posle kiše Novi Beograd na vodi i u vodi

Dosta je bilo poziva vlast na Novom Beogradu da reši pitanje oticanja vode posle kiše na trotoarima.

Posle svake kiše, Novobeograđani imaju probleme sa barama na ulicama, trotoarima, autobuskim stajalištima i delovima oko stambenih zgrada.
Ulice na Novom Beogradu se redovno sređuju u smislu skidanja starog sloja asfalta i postavljanja novog, međutim na mnogim ulicama ne postoji dovoljan broj odvoda vode kišnice, a u nekim ulicama ti odvodi čak i ne postoje, što uzrokuje stvaranje velikih bara koje ometaju saobraćaj i pešake.

Zanimljivo je da i pre i posle renoviranja kružnog toka na Novom Beogradu, nije rešen ovaj problem pa se voda kišnica i dalje zadržava na istom mestu.

 

Ako ste krenuli u Istorijski arhiv Beograda, a napolju pada kiša, moraćete, od autobuskog stajališta do arhiva, preći preko zelene površine jer je trotoar neprohodan od nagomilane vode u kišnom periodu.

 

Pored nevolja koje voda na ulici stvara vožačima i pešacima, sa identičnim problemima se susreću i stambene zajednice, odnosno vlasnici stanova u zgradama na Novom Beogradu. Stanari zgrade u ulici Pariske komune broj 2 moraju da koriste drugi prilaz svojoj stambenoj zgradi, jer je sa jedne strane zgrade čitav trotoar napunjen vodom, sve do vrha ivičnjaka.
Predsednik kućnog saveta zgrade se više puta obraćao nadležnima, ali osim obećanja, ništa drugo nije dobio.

Vlasnici stanova često rešavaju problem tako što prave dodatne odvode vode kišnice ispred svojih zgrada. Međutim, dok reše jedan problem, pojavi se drugi.

Tako su i vlasnici jedne stambene zgrade izveli potpuno nove odvode kišnice, a onda se ispostavilo da je čitava linija odvoda vode kišnice u bloku broj 2, na Novom Beogradu, zapušena. Na teren su izašli radnici JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ koji su na insistiranje vlasnika stanova isprali čitavu liniju odvoda vode kišnice, te se nadaju nekim mirnijim danima, što se tiče rešavanja problema sa vodom oko zgrada, u garažama i podrumima u bloku broj 2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mnogi od nas su svedoci pravih poplava vode, na ulicama, u blizini autobuskih stajališta, tako da su pešaci prinuđeni bežati od ivice ulice, pa i sa autobuskog stajalita, a nertko se dešava da nas auto u prolazu „okupa“ vodom sa ulice, ako se nalazimo na autobuskom stajalištu.
Mnogi odvodi vode su zapušeni korenjem obližnjih stabala i to stvara probleme postojećoj infrastrukturi koja je pravljena davnih 60-tih godina te smatramo da je vreme da se izvedu stručne ekipe na teren, kako bi se na problemu počelo raditi, u cilju njegovog rešavanja.

Problem je još veći ako dođe do pucanja vodovodne cevi, u zimskom periodu, jer to pored poplave, ometanja saobraćaja i pešaka stvara led na ulici i oštećuje postojeću infrastrukturu, kao što je bio slučaj koji se desio 08.01.2017. godine na Novom beogradu, u ulici Pariske komune.

Dosta je bilo poziva poziva nadležne institucije da izvedu stručne ekipe na teren, utvrde gde su sve potrebni odvodi vode kišnice na Novom Beogradu kako bi Novi Beograd funkcionisao bez problema u kišnim periodima.

 

Zoran Madžarević

Koordinato OO Novi Beograd

 

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar