Косово и Метохија Политика Саопштењe

Србија да замрзне бриселске преговоре док Приштина не испуни ЗСО

Даљи разговори у Бриселу су потпуно обесмишљени одбијањем Приштине да оформи Заједницу Српских општина – ЗСО, громогласним ћутањем ЕУ и одсуством било каквог наговештаја да ће натерати Приштину да испуни потписано. Разговорe има смисла наставити само ако Приштина испуни свој део споразума.

Влада Републике Србије је испунила све обавезе из Бриселског споразума и практично повукла државне органе Републике Србије са Севера Косова. Приштина није испунила ниједну. Пре него што настави разговоре, у надубљем интересу Републике Србије је да Влада Републике Србије замрзне даље преговоре док Приштина не испуни договорено.

Бриселски споразум су пре више од шест година, 29. априла 2013. године, потписали Александар Вучић, тадашњи први потпредседник Владе и Ивица Дачић, тадашњи председник Владе. Првих 6 од 15 тачака потписаног Бриселског споразума између Београда и Приштине се односи на Заједницу српских општина – ЗСО. Приштина није испунила ниједну једину. Више од шест година касније, Приштина није ни понудила чак ни нацрт Статута ЗСО.

Испунили су се сви услови да Србија прогласи Бриселски споразум правно ништавим због неиспуњења обавеза Приштине и да то потврди и Народна скупштина Републике Србије. Предлажемо Влади Републике Србије, да у циљу одбране државних интереса на Косову и Метохији, као и интереса неалбанског становништва на КиМ, упути званичан захтев ЕУ преговарачима да у року од три месеца Приштина предложи нацрт Статута ЗСО, као и да о томе обавести Савет безбедности УН. У противном, Народна скупштина Републике Србије ће прогласити Бриселски споразум правно ништавим због неиспуњења обавеза од стране Приштине.

 

Текст Бриселског споразума  можете наћи на сајту Владе Републике Србије.

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Srbija mora da izadje iz pregovora jer nije ispunjen ZSO i odmah da zatrazi medjunarodnu kontakt grupu pod supervizijom UN. Clanovi kontakt grupe ne mogu biti iz zemalja NATO.

  • Ово што предлажете је једино смислено и паметно што власти Србије могу да ураде, ако мисле добро држави и народу. Док се не испуни договор (потписани) о формирању ЗСО (мада је и она анестетик за повлачење државних органа са севера КиМ) и не осигура сигурност (лична и имовинска) за Србе. Међутим, можемо ставити милионе и милионе (динара, доалра, рубаља, евара и било чега) да власти Србије неће учинити оно што једино паметно могу да ураде а то је да се прекину (замрзну) разговори у Бриселу док се не оставри овај предлог!

  • Neće biti ništa od toga jer je ceo proces izrežiran do najsitnijeg detalja od samog početka. SNS je od strane Zapada doveden na vlast da bi priznao Kosovo – to DJB vrlo dobro zna i Saša Radulović je pomenuo to u više intervjua i tekstova na ovom sajtu. O tome ko je kosovske političare doveo na vlast suvišno je pričati. Oni imaju istog gazdu koji vuče sve konce u “dijalogu” i oni već dobro znaju kada i kako će se “dijalog” završiti.