Kosovo i Metohija Politika Saopštenje

Srbija da zamrzne briselske pregovore dok Priština ne ispuni ZSO

Dalji razgovori u Briselu su potpuno obesmišljeni odbijanjem Prištine da oformi Zajednicu Srpskih opština – ZSO, gromoglasnim ćutanjem EU i odsustvom bilo kakvog nagoveštaja da će naterati Prištinu da ispuni potpisano. Razgovore ima smisla nastaviti samo ako Priština ispuni svoj deo sporazuma.

Vlada Republike Srbije je ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma i praktično povukla državne organe Republike Srbije sa Severa Kosova. Priština nije ispunila nijednu. Pre nego što nastavi razgovore, u nadubljem interesu Republike Srbije je da Vlada Republike Srbije zamrzne dalje pregovore dok Priština ne ispuni dogovoreno.

Briselski sporazum su pre više od šest godina, 29. aprila 2013. godine, potpisali Aleksandar Vučić, tadašnji prvi potpredsednik Vlade i Ivica Dačić, tadašnji predsednik Vlade. Prvih 6 od 15 tačaka potpisanog Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine se odnosi na Zajednicu srpskih opština – ZSO. Priština nije ispunila nijednu jedinu. Više od šest godina kasnije, Priština nije ni ponudila čak ni nacrt Statuta ZSO.

Ispunili su se svi uslovi da Srbija proglasi Briselski sporazum pravno ništavim zbog neispunjenja obaveza Prištine i da to potvrdi i Narodna skupština Republike Srbije. Predlažemo Vladi Republike Srbije, da u cilju odbrane državnih interesa na Kosovu i Metohiji, kao i interesa nealbanskog stanovništva na KiM, uputi zvaničan zahtev EU pregovaračima da u roku od tri meseca Priština predloži nacrt Statuta ZSO, kao i da o tome obavesti Savet bezbednosti UN. U protivnom, Narodna skupština Republike Srbije će proglasiti Briselski sporazum pravno ništavim zbog neispunjenja obaveza od strane Prištine.

 

Tekst Briselskog sporazuma možete naći na sajtu Vlade Republike Srbije.

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Srbija mora da izadje iz pregovora jer nije ispunjen ZSO i odmah da zatrazi medjunarodnu kontakt grupu pod supervizijom UN. Clanovi kontakt grupe ne mogu biti iz zemalja NATO.

  • Ovo što predlažete je jedino smisleno i pametno što vlasti Srbije mogu da urade, ako misle dobro državi i narodu. Dok se ne ispuni dogovor (potpisani) o formiranju ZSO (mada je i ona anestetik za povlačenje državnih organa sa severa KiM) i ne osigura sigurnost (lična i imovinska) za Srbe. Međutim, možemo staviti milione i milione (dinara, doalra, rubalja, evara i bilo čega) da vlasti Srbije neće učiniti ono što jedino pametno mogu da urade a to je da se prekinu (zamrznu) razgovori u Briselu dok se ne ostavri ovaj predlog!

  • Razuman i konstruktivan predlog zasnovan ne na osecanjima, zeljama ili interesima aktera vec na pozitivnim domacim i medjunarodnim pravnim uzansama.

  • Neće biti ništa od toga jer je ceo proces izrežiran do najsitnijeg detalja od samog početka. SNS je od strane Zapada doveden na vlast da bi priznao Kosovo – to DJB vrlo dobro zna i Saša Radulović je pomenuo to u više intervjua i tekstova na ovom sajtu. O tome ko je kosovske političare doveo na vlast suvišno je pričati. Oni imaju istog gazdu koji vuče sve konce u “dijalogu” i oni već dobro znaju kada i kako će se “dijalog” završiti.