VIDEO Источна Србија Пољопривреда Саопштењe

ДЈБ ће вратити задругарство у села Мајданпека

Доста је било ће вратити задругарство у села, а прво ће почети од села Општине Мајданпек. На предстојећим локалним изборима у Мајданпеку који су расписани за 2. септембар, група грађана ‘’Доста је било – Упалимо светло’’ биће број 7. на изборној листи. Ово је идеална прилика да покажемо власти да грађани беже из Србије због њих и начина на који управљају Србијом, а не зато што не желе да раде.

Општина Мајданпек има 11 села и три засеока која су као и цела општина скоро потпуно пуста. Због немогућности запослења, Мајданпечани, нарочито млади, одлазе у иностранство у потрази за достојанством. СНС која је на власти грађане Мајданпека годинама замајава лажним обећањима и злоупотребљава новац из градске касе који сви ми Мајданпечани уплаћујемо.

Ми знамо како то да променимо, јер пара за задруге име, али се новац расипа и краде. Из буџета Републике Србије годишње се само за субвенције странцима поклања милијарду евра наших пара. Када би се део тог новца определио за пољопривреду и наше сељаке, села попут Дебелог Луга, Лескова, Јасикова, Влаола, Близне, Рудне Главе, Црнајке, Клокочевца, Голубиња, Мосне, Тополнице, Мироча и Бољетина поново би имала задруге, а мала и велика пољопривредна газдинства и начин како да продају своје производе. Млади би имали перспективу и не би бежали.

За почетак, јавна предузећа Србијашуме и Национални парк Ђердап плаћаће коришћење општинске имовине, што сада не чине већ плаћају много мање него што би требало. Сав новац иде у Београд. То се мора променити јер ће само тако Мајданпек поново оживети.

Када би се вратило задругарство у села Мајданпека, пољопривредници би могли да продају своје производе, а задруге би даље настављале пут пласмана робе на тржиште. Задругарство поспешује конкуренцију, а конкуренција утиче позитивно на квалитет. Овај систем одавно се користи веома успешно у Холандији и Данској. Ми нисмо ништа гори од њих. Наши пољопривредници у Мајданпеку су вредни и радни, али им власт не дозвољава да поштено живе од свог рада.

Зато ћемо на предстојеће изборе изаћи са листом 7. Доста је било – Упалимо светло, а носилац листе је млада професорка енглеског језика Вишња Мартиновић.

Упалимо светло у Мајданпеку 2. септембра.

 

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар