Једна од многобројних депонија поред реке Пек
Екологија Источна Србија Саопштењe

ДЈБ ће у Мајданпеку направити прву контролисану депонију

ДЈБ ће у Мајданпеку направити прву контролисану депонију. Мајданпек одувек има проблем са одлагањем смећа јер не постоји контролисани простор за ту намену.

Само на територији Општине Мајданпек, у коју спада град Мајданпек са 11 села и 3 засеока, постоје преко 22 дивље депоније.

Највећа дивља депонија се налази у кругу РБМ-а (Рудника бакра Мајданпек) активна од 2004. године.
Према подацима из 2009, депонија је захватала површину од 2500 квадратних метара. На њу се депонује отпад прикупљен из преко 6000 домаћинстава. Ова депонија је још увек активна, а отпад се не одлаже по комуналним прописима. Од 2003. године ова депонија сврстана је у категорију депонија које не испуњавају ни минималне мере заштите.

Ништа мање проблеме не стварају ни дивље депоније у околним селима којих је преко двадесет откривено само у последњих 10 година.

Према табели из 2009. године, две огромне депоније површине 1650 и 1500 квадратних метара налази се у околним селима Јасиково и Лесково.

Додатни проблем ствара и то што се ове дивље депоније након неког времена затрпавају, па сав отпад неконтролисано долази у додир са подземним водама, а самим тим и са грађанима који користе воду из градског водовода.

СНС власт по овом питању није учинила ништа за 6 година од када је на челу Општине Мајданпек. У овом тренутку, та иста власт учествује у затрпавању свих видљивих депонија како би заварали грађане да на изборима гласају за њих и тако сакрили своју неспособност.

ДЈБ ће то променити. Мајданпек ће добити прву контролисану депонију за одлагање целокупног отпада који се произведе у овој општини.

Садашњу највећу депонију, која се налази на површинском копу РБМ-а је неопходно што пре санирати, затворити и рекултивисати како би се заштиили животи грађана.

Новац за то би се нашао уколико би два велика јавна предузећа – Србија шуме и Национални парк Ђердап плаћали коришћење имовине Општине Мајданпек. Сада се тај новац слива у касу у Београду, док Мајданпек живи на смећу.

Уколико би се на најбољи могући начин искористио туристички потенцијал Мајданпека, локална економија би ојачала и комунални проблеми би лако били решени. За то је потребна озбиљна и одговорна власт спремна да ради за добробит Мајданпечана, а не за партијске и личне интересе.

Зато 2. септембра излазимо на изборе са листом 7. “Доста је било – Упалимо светло”, а носилац листе је млада професорка енглеског језика Вишња Мартиновић.

Крајње је време да упалимо светло и очистимо Мајданпек.