Источна Србија Образовање Политика Саопштењe

Бесплатни уџбеници за све ђаке у Мајданпеку

Доста је било ће, уколико победимо на локалним изборима у Мајданпеку, омогућити свим основцима и средњошколцима бесплатне уџбенике о трошку градске касе.

Образовање у Србији је наводно бесплатно, али су родитељи у обавези да сваког септембра купе прибор и комплет уџбеника који само за једно дете кошта од 10 до 17 хиљада динара. Породице са двоје деце за уџбенике треба да дају 300 евра.

Поред свих намета на које нас држава обавезује и минималаца за које ради већина грађана у Србији, породични буџет је нарочито оптерећен плаћањем уџбеника и школског прибора.

ДЈБ ће омогућити свим  ученицима из Општине Мајданпек бесплатне уџбенике и пробор. Образовање је право сваког детета и не сме да зависи од тога да ли родитељи имају новца за њихово школовање.

Пара у буџету Општине Мајданпек за бесплатне уџбенике има. Само је потребно да се не краде и да јавна предузећа која користе имовину Општине Мајданпек то и плате.

Када би два велика јавна предузећа, Србија шуме и Национални парк Ђердап, плаћали реалну цену по основу коришћења имовине Општине Мајданпек, пара за бесплатне уџбенике за сву децу у основним и средњим школама би било.

ЈП Србија шуме и ЈП Национални парк Ђердап Општини Мајданпек годишње уплате укупно око 3 милиона динара заједно. То је мизерна накнада за тако велику корист коју ова два предузећа остварују сваке године.

Рудник бакра Мајданпек годишње Општини Мајданпек уплати 200 хиљада динара као таксу за истицање фирме и 230 милиона на име накнаде за коришћење минералних сировина. Ова сума је такође мала узимајући у обзир приход који рудник остварује. Ипак, ова сума је и четвртина укупног годишњег буџета Општине Мајданпек.

Зато је Мајданпеку потребно способно и стручно руководство којима је будућност наше деце важнија од интереса странке којој припадају.

Позивамо вас да другог септембра изађете на изборе и подржите листу 7 “Доста је било – Упалимо светло”. Носилац листе је Вишња Мартиновић, млада професорка енглеског језика.

 

Упалимо светло у Мајданпеку.

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Gde su rezultati izbora u Majdanpeku?
    Bivši partneri Dveri, sada član Saveza za Srbiju, osvojili sami 11.5%.
    Koliko imamo mi?
    Ko je ovaj put odgovoran i ko će sada dati ostavku, pa otići u programski savet?
    Ili je maca opet pojela jezik, pa ćemo i sada da ćutimo par meseci dok ne “odbolujemo”?