Косово и Метохија Политика Саопштењe

Жалба Поверенику због одбијања Канцеларије за КиМ да достави податке о имовини на КиМ

Покрет Доста је било поднео је жалбу Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољубу Шабићу због одбијања Канцеларије за КиМ да одговори на наш захтев да нам достави податке о имовини Републике Србије на КиМ.

Након многобројних медијских извештаја са Отвореног стола економиста да је шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио да Канцеларија поседује свеобухватну базу података државне, друштвене, задружне и осталих облика српске имовине, као и да поседује папир за сваки динар и сваки шраф који смо као држава у протеклим деценијама улагали на Косову и Метохији, ДЈБ се 27. јула 2018. године обратио Канцеларији за КиМ захтевом да нам достави те податке. Уместо тражених података, 2. августа добили смо обавештење од директора Канцеларије Марка Ђурића да Канцеларија за КиМ „не води јединствену евиденцију непокретности у јавној својини“.

ДЈБ је био искрено обрадован натписима у медијима у којима се Марко Ђурић хвали да Канцеларија за КиМ има све податке о имовини Републике Србије на Косову, те смо тражили увид у те информације које су несумњиво од јавног значаја. ДЈБ као парламентарна политичка организација сама ради на анализи имовине Републике Србије на КиМ и хтели смо да укрстимо податке. Забрињава чињеница да шеф ове независне државне институције ставља партијски интерес СНС-а испред јавног интереса Републике Србије. Марко Ђурић или обмањује грађане Србије да канцеларија има податке о имовини Републике Србије на КиМ или крије те податке од јавности, чиме ствара погодно тло за противзаконито поклањање имовине српских грађана, предузећа и државе Србије Приштини.

ДЈБ од свог оснивања 2014. године, а Саша Радуловић још раније као министар привреде, инсистира на попису и процени имовине Републике Србије, посебно имовине на Косову и Метохији, као и на изради личних карата свих државних и друштвених предузећа у Србији.  На основу таквог пописа је могуће обрачунати вредност српске имовине на КиМ која се мери десетинама милијарди долара и спречити пљачке и манипулације државном имовином. Решење имовинског питања је предуслов за решавање свих осталих питања која се односе на КиМ. Питање имовине је јасно дефинисано у свим законодавствима и ако се оно у случају КиМ баци под тепих, решавање осталих питања постаје апсурдно.

Апелујемо на шефа Канцеларије за КиМ да поштује Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја и да у вршењу своје јавне функције не подређује јавни интерес партијском. Ако те податке пак нема, захтевамо да се јавно извини грађанима Србије што их је обмањивао. Канцеларија којом руководи основана је ради заштите интереса Републике Србије, а не председника СНС-а који тајно преговара с Приштином и самовољно неодговорно одлучује о судбини Косова и Метохије у име свих нас, упркос чињеници да за то нема уставна овлашћења.

 

Прилог:
– Жалба Поверенику
– Одговор Канцеларије за КиМ
– Захтев за информацијама о имовини

Повезани текстови:
 Марко Ђурић крије базу података о српској имовини на КиМ

 

Odgovor KiM
Zahtev, Kancelarija za KiM sa potpisom
Zalba Kancelarija za KiM

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Треба сада да ДЈБ упути исти захтев и Републичкој дирекцији за имовину и тек ако они не одговоре имаће сигурно правног основа да се обрати и Поверенику. Овако (ако је заиста надлежна Републичка дирекција за имовину), остају могуће само ПОЛИТИЧКЕ последице обмањивања јавности и преузимања непостојећих надлежности од стране Марка Ђурића, ако буде довољно гласача који ће имати потребну свест кроз сву медијску копрену да то казне на изборима.