Источна Србија Политика Саопштењe

ДЈБ ће решити проблем паса луталица у Мајданпеку

Доста је било решиће проблем паса луталица у Општини Мајданпек изградњом првог хуманог прихватилишта у овом граду.

Велики број паса луталица свакодневна су појава на улицама Мајданпека. Они сада нису ни под чијом контролом, па годишње у локалну самоуправу стигне преко 30 захтева за накнаду штете због уједа паса. Накнада у овој општини износи око 40 хиљада динара.

Новац који се годинама уназад издваја на имe обештећења због уједа паса био би довољан за решавање овог проблема.  

Локална власт је очигледно неспособна да би се ухватила у коштац са озбиљним комуналним проблемом у Мајданпеку.

Време је да то променимо. Здравље грађана, здравље, заштита и добробит животиња треба да буду приоритет свакој локалној власти.

Новца за то има. Када би два велика јавна предузећа, Србија шуме и Национални парк Ђердап, плаћали реалну цену по основу коришћења имовине Општине Мајданпек, било би новца за прихватилиште.

ЈП Србија шуме и ЈП Национални парк Ђердап Општини Мајданпек годишње уплате укупно око 3 милиона динара. То је мизерна накнада за тако велику корист коју ова два предузећа остварују сваке године.

Рудник бакра Мајданпек годишње Општини Мајданпек уплати 200 хиљада динара као таксу за истицање фирме и 230 милиона на име накнаде за коришћење минералних сировина. Ова сума је такође мала узимајући у обзир приход који рудник остварује. Ипак, ова сума је и четвртина укупног годишњег буџета Општине Мајданпек.

Доста је било ће смањити порез на имовину свим домаћинствима на територији Општине Мајданпек. Пара за то има, уколико би општина наплатила коришћење своје имовине овим јавним предузећима.

Зато је Мајданпеку потребно способно и стручно руководство којима је јавни интерес важнији од интереса странке којој припадају.

Позивамо вас да другог септембра изађете на изборе и подржите листу 7 “Доста је било – Упалимо светло”. Носилац листе је Вишња Мартиновић, млада професорка енглеског језика.

Упалимо светло у Мајданпеку.

 

Повезани текстови:

Хумана контрола популације паса на локалном нивоу

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Osim što će rešiti problem pasa lutalica u Majdanpeku i obnoviti seosko zadrugarstvo, DJB će očigledno realizovati i svoj kompletan program za Beograd u Majdanpeku, dakle smanjiti poreze na imovinu, obezbediti besplatne udžbenike…
    A hoće li DJB preći cenzus u Majdanpeku? Ja bih voleo, ali pitaju se oni koji imaju pravo glasa tamo…