LOKAL Autorski tekst Vojvodina Urbanizam

SPENS – Nerešiva enigma svih gradskih vlasti

Javno preduzeće “Sportski i poslovni centar Vojvodina”, popularnije SPENS, poslednjih dana ponovo je aktuelna tema u Novom Sadu. Naime, gradonačelnik Novog Sada u svojim poslednjim izjavama vezanim za ovu temu, kao potencijalno rešenje problema pominjao je i mogućnost rušenja postojećeg objekta i podizanje manjeg i efikasnijeg. U obrazloženju koje je kasnije usledilo, navodi se da je u pitanju želja da se pokrene javna debata o SPENSu i na taj način dođe do najboljeg rešenja za gorući problem.

Međutim, ova teza bila bi prihvatljiva da se radi o inicijalnim potezima neke nove vlasti u nekom gradu. Nažalost, ovo je samo još jedan od probnih balona, puštenih sa ciljem da se vide prve reakcije javnosti na pomen rušenja SPENS-a, jednog od simbola Novog Sada. U zavisnosti od toga biće definisana i dinamika sprovođenja ovog plana. Po ovom modelu funkcioniše naprednjačka vlast u Srbiji već 6 godina.

Spomenuto rešenje predloženo je, međutim, ad hoc, bez ikakvih ozbiljnijih analiza, kao uostalom i sva druga rešenja vladajuće garniture. Takvim analizama bi se došlo do toga da su troškovi samog rušenja objekta i čišćenja terena ogromni, a ako se tome doda i izgradnja novog, sa pravom bi se postavilo pitanje efikasnosti, svrhe i logičnosti tih investicija.

Nijedna gradska vlast do sada nije se istinski potrudila da uredi SPENS, uvede profesionalni menadžment, drastično smanji broj partijski zaposlenih ljudi, racionalizuje troškove, uradi realan projekat sanacije SPENS-a i povećanja energetske efikasnosti, analizu tržišta i potreba. Da je sve ovo urađeno i sprovedeno na vreme, sada ne bismo bili prinuđeni da razmišljamo o ovako radikalnim rešenjima.

Takođe, jedno od potencijalnih rešenja moglo je biti preseljenje određenog broja gradskih uprava u SPENS, i to u prostore koji se teže izdaju, a da se prostori u kojima su do tada bile, urede i izdaju, čime bi grad dodatno prihodovao.

Nedostatak ozbiljnijih analiza uvek je odlična podloga za ovakve predloge, posebno ako se uzme u obzir i činjenica da gradski oci rešenje ove situacije predviđaju kroz eksploataciju budžetskih sredstava, namenjenih za rušenje objekta i čišćenje terena, kao i gradnju novog objekta, pri čemu će se osloboditi atraktivne parcele pored SPENS-a, prodajući je za pozamašnu sumu novca, koja će se, za početak, sliti u budžet Grada. Nakon toga će se, po uhodanom metodu, preko nameštenih tendera u raznim projektima grada, taj višak preliti u privatne džepove podobnih pojedinaca.

Mandat ove vlasti traje još nešto manje od dve godine. Građani bi trebalo dobro da razmisle o ovom i svim ostalim potezima gradske vlasti. Danas ćemo ostati bez SPENS-a, a sutra ćemo, pod izgovorom energetske neefikasnosti, možda izgubiti Gradsku kuću, Srpsko narodno pozorište, Muzej Vojvodine…

SPENS je izgrađen 1981. godine po projektu arhitekata Žike Jankovića i Branka Bulića. Zauzima površinu od preko 85000 kvadratnih metara. Zbog svoje funkcionalne specifičnosti i arhitektonske strukture, jedan je od arhitektonskih simbola Novog Sada. Svakodnevno ga koristi veliki broj sugrađana i zbog toga, pored arhitektonske, ima i veliku sentimentalnu vrednost među Novosađanima. Rešenje koje je predloženo govori mnogo o odnosu čelnih ljudi Grada prema svojim sugrađanima, te nedostatku bazičnog poštovanja prema duhu Novog Sada i ljudima koji u njemu žive.

 

Aleksandar Popadić
master inženjer arhitekture
odbornik DJB u Skupštini Grada Novog Sada

Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar