Јужна Србија Образовање Саопштењe

Колико кошта обнова, а колико гашење школе?

Општински одбор покрета Доста је било у Медвеђи забринут је за образовне установе на територији општине Медвеђа којима прети гашење, због родитеља ученика који бирају школе које су даље од њиховог места пребивалишта, а општина плаћа превоз.

У општини Медвеђа се број установа образовања од 1888. године стално повећавао, па смо 2004. године добили и високошколске установе (данас само плаћамо постојање факултета али нема наставе), вишу школу а неизвесна је судбина неколико основних установа образовања.

Наиме, ОШ „Горња Јабланица“ у Медвеђи (око 360 ученика), ОШ „Сијаринска бања“ у Сијаринској бањи (60) и ОШ „Зенељ Хајдини“ у Тупалу (15) ће опстати, док ће ОШ „Партизански дом“ у Бучумету (30), ОШ „Владимир Букилић“ у Тулару (18) и ОШ „Радован Ковачевић“ у Лецу (40) вероватно бити угашене.

Услед лоше локалне и државне политике према наталитету, запошљавању и образовању,  ОШ „Горња Јабланица“ у Медвеђи  данас има једва 400, док је некада имала 900 ученика. Пре три деценије је ОШ „Владимир Букилић“ у Тулару имала око 350 ученика, а данас једва 20. Тренутно се за основно образовање издваја око 38 милиона динара из буџета Медвеђе, од чега за трошкове путовања одлази 7,5 милиона динара. У организацији школа мора се водити рачуна о равномерном и доступном образовању ученика, као и да ученици похађају најближу школу чиме се смањују трошкови путовања. Има случаја да ученици путују 30 километара заобилазећи ближу школу.

ДЈБ у Медвеђи очекује да ингеренције општине у области основног образовања мора да створи предуслов за развој и опстанак школства. Први корак је да се плаћање превоза ученика врши до најближе школе, а не да деца бирају најудаљенију школу чиме се буџет општине неодговорно троши због хира или уцене родитења за посао. Други корак је позив на испуњење обећања председника Србије да се обнове све школе до краја 2018. године, осим ако није мислио да укине половину школа. Трећи корак је рационализација ваннаставног особља, како би се приоритет дао високообразованом наставном особљу које испуњава услове према Правилнику о стручној спреми у настави са пуном нормом.

Позивамо челнике општине Медвеђа да по овим и питањима од општег интереса за грађане занемари политичке разлике и у њеном последњем мандату поднесе извештаје коју школу фаворизују а које дискриминишу што доводи до одлива ученика и исељавања становништва. Очекује се да челници заступају интересе грађана и да поднесу пројекте Влади Србије и Канцеларији за јавна улагања како би могли да испуне обећања председника Србије или можда саботирају његов рад.

Општински одбора  Доста је било у Медвеђи очекује да локална самоуправа са Школском управом обезбеди ученицима бесплатне уџбенике, кровове који непрокишњавају, топле учионице, тоалете, кабинете за информатику, интернет везу за администрацију и чисте путеве.

ОО ДЈБ Медвеђа

Ознаке

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар