Косово и Метохија Политика Саопштењe

Тресла се гора, родио се миш

Помпезно најављивану посету Александра Вучића Косову и Метохији и “историјски говор” којим ће председник СНС-а коначно упознати јавност са планом решавања проблема у односима с Приштином, на крају је обележила тек празна прича о будућим инвестицијама и јефтина манипулација емоцијама локалног становништва.

Немачки план по коме је Бриселски споразум требало да до краја ове године резултира референдумом о промени Устава РС и пристанком Републике Србије на додељивање столице Приштини у Уједињеним Нацијама запао је у кризу у самој завршници, када су се у њега умешале Сједињене Америчке Државе. Износећи у јавност идеју о могућој промени граница ако се стране договоре, САД, које су ушле у већ директан сукоб са Немачком и ЕУ коју предводи Немачка на целом низу фронтова, од Ирана до Балкана, практично су онемогућиле план Немачке да цементира своју доминантну позицију на Балкану.

Због ове промене политике САД, Бриселски споразум запао је у ћорскокак, а европски и немачки званичници, као и њихов партнер Александар Вучић, који с њима већ шест година без икаквих надлежности и противно Уставу Србије преговара о будућности Косова и Метохије, остали су затечени. “Историјски говор” о договореном решењу за КиМ претворио се у празну причу о будућим инвестицијама на КиМ због куповине времена потребног да се сагледају новонастале околности након пропасти Бриселског споразума.

Не улазећи у анализу да ли је Бриселски споразум уопште требало потписивати, ДЈБ сматра да је у новонасталим околностима замрзавање даљих разговора у Бриселу у интересу Републике Србије. Чињеница да је Република Србија испунила све обавезе из тог споразума, док Приштина није испунила ниједну, отвара могућност Влади Републике Србије да га прогласи правно ништавним због неиспуњења од стране Приштине, те да се проналажење новог решења за односе Београда и Приштине врати у оквире међународног права и Резолуције 1244 Уједињених нација.

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Zasto politicari na vlasti uvek formiraju predivan podvaljak, kao na ovoj slici prilozenoj uz tekst?
    Cini mi se da je u pitanju mentalitet drumskog razbojnika. Svaki drumski razbojnik koji drzi do sebe je svestan da je njegova moc i bogatstvo nezasluzeno, nezaradjeno i kratkog veka pa onda treba sto vise i brze uzivati u blagodetima ovozemaljskim. Drumskog razbojnika su izmedju dva uzivanja u jelu, picu i putanim krcmaricama vijali policajci po sumama i gorama pa je on zato bio fit. Dok nasim parazitima policija jede iz ruke a oni sa bogatih trpeza o trosku drzave. Krcmarice su zamenjene sekretaricama, savetnicama i drugim raznolikim osobljem koji ce se celo vece blagonaklono smeskati na svaku pijanu dosetku kad ih nas debeljko obilno nahrani. Kola ih voze i dovoze pa su podvaljak, hemoroidi i poviseni holesterol i secer neminovni.
    Kao i njihova braca po karakteru, drumski razbojnici, nasi politicari zele samo jedno da ovakvo stanje traje sto duze pa se za to beskrupulozno bore i rukama i nogama.

  • Брислески (не)споразум, може бити да је торпедован од стране САД, али његове одредбе, које је Србија применила, оставило је погубне последице по интересе државе Србије. Уколоњене су институције државе Србије на северу Косова и Метохије: полиција, правосуђе, цивилна заштита, скупштине општине на северу КиМ, додељен је Интернационални позивни број за Косово и Метохија а са друге стране није формирана ЗСО нити је обезбеђена лична и правна сигурност Срба на КиМ (пример убиство Оливера Ивановића).
    Зато формално проглашење ништавности Бриселског (не)споразума од стране владе Ане Брнабић – Немањић, нема никаквог смисла, ако се не врате и институције Србије на Косову и Метохију: полиција, правосуђе, супштине општине, одузме интернационални позивни број Косову (пошто је Марко (5:0) Ђуриђ прогласио толику победу Србије баш када је како је рекао “уступљен од стране Србије тај позивни број “географској области” а не држави Косово!?!) Ето, сада прилике, Марку (5:0) Ђурић, да одузме број Приштини који је (и)онако, по њему, је уступљен а не дат!