Политика Саопштењe

Развојна агенција Србије крије податке о инвеститорима

Развојна агенција Србије одбила је да достави посланичкој групи Доста је било  информације о страним инвеститорима због чега смо поднели жалбу поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Доста је било затражио је од Развојне агенције податке из базе инвеститора коју води РАС, а који се односе на стране инвеститоре: назив компаније, земља порекла инвеститора,  вредност инвестиције (реализована и планирана), број запослених (реализован и планиран), висина субвенција и државних подстицаја по новозапосленом, као и податке о другим подстицајима и олакшицама.

Агенција је одбила да нам достави податке наводећи да би њихово објављивање битно умањило способност државе да управља економским процесима у земљи, односно отежало остварење оправданих економских интереса.

Да ли то значи да ова држава управља економијом само тајно и нетранспаретно, и колико је уопште онда ова држава стабилна, ако би се њена способност угрозила објављивањем података који се тичу страних инвеститора?

РАС оцењује и да подаци који се односе на планиране пројекте инвеститора представљају осетљиве податке које јавност нема оправдани интерес да зна.

У одговору ДЈБ-у, РАС наводи  и да планирани пројекти представљају пројекте за које постоји могућност, али не и извесност да ће бити реализовани, као и да би изношење тражених података могло да доведе до одустајања инвеститора и угрожавања економских интереса Србије.

Није, међутим, јасно зашто би инвеститор одустао пошто смо ми тражили податке о реализованим пројектима.

Такође, јавност има оправдан интерес да зна под којим се условима планирају и реализују стране инвестиције, да критички анализира те податке, и да у случају евентуалних неправилности, каквима су обиловали скоро сви досада спроведени поступци инвестирања, упозори надлежне органе.

Подвлачимо, у Информатору о раду РАС наводи се да ће се  током 2018. године наведена база редовно ажурирати, укључујући пре свега износ нових (реализованих и планираних) инвестиционих пројеката. Наведену базу чине подаци о улагањима, како оних у реализацији, чије инвестиције је Агенција асистирала, тако и осталих, затим информације о висини улагања, броју запослених, прегледу по индустријским секторима, земљама порекла инвеститора и локацији улагања.

На основу свега наведеног стиче се јасан и недвосмислен закључак да Развојна агенција Србије поседује све информације које су биле предмет захтева ДЈБ, те остаје нејасно зашто РАС одбија да достави тражене податке.

Odgovor, RAS
Žalba, Razvojna agencija Srbije

 

У прилогу још и:

Zahtev za pristup informaciji od javnog značaja,

Razvojna agencija Srbije Informator o radu Razvojne agencije Srbije

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • pa da bi lazirali rezultate..dans ministar finansija govori o investiciajma u boru i to pom cvetkovica u agenciji za privatizaciju koji je prodavao firme upravo na ocekivanim investicijama kojih naravno nije nikad bilo.. a sto se investicija u boru tice to treba skupstinski pratiti… posto ce one zavisiti pre svega od cene bakra jer isti berzanski artikal i mogucnosti plasmana na trzistu eu bez dampinga kao sto skoro bio slucaj sa celikom iz smedereva..