Саопштењe Скупштина

ДЈБ захтева да Скупштина обележи стогодишњицу пробоја Солунског фронта

ДЈБ је поднео званичан захтев да председница Народне скупштине закаже посебну седницу на којој би се народним посланицима, а самим тим и грађанима Србије које они представљају, обратили представници САНУ, историчари и књижевници, представници земаља савезника, Велике Британије и Француске, ради обележавања стогодишњице  пробоја Солунског фронта.

С обзиром да се овог септембра навршава 100 година од пробоја Солунског фронта од стране српске војске, након којег је уследило ослобађање Србије и пораз централних сила у Првом светском рату, сматрамо да нам је дужност да се свечано обележи овај важан датум који је целом Балкану донео слободу и притом ода почаст нашим страдалим прецима.

Несхватљиво је да ни Влада Републике Србије, ни Председник Србије, ни Народна скупштина Републике Србије ни једном једином речју нису обележили овај важан датум у нашој историји и одали почаст нашим прецима који су своје животе дали за нашу слободу.

У савезничким операцијама од 15. до 17. септембра 1918. године, потучене су махом бугарске и немачке снаге од преко 600.000 војника. Савезничке трупе су имале сличан број војника. Одмах након пробоја Солунског фронта уследила је абдикација бугарског краља, који је побегао из земље, и капитулација Бугарске. Енглези су се окренули ка Турској. Енвер-паша, који се сматра главним организатором турско-немачког савеза, побегао је у Берлин. Турска је капитулирала.

Пробој Солунског фронта представља један од најславнијих тренутака српске историје и широм света памти се као симбол велике храбрости и пожртвованости српског народа. Чување успомене на жртву коју је српска војска принела за слободу Србије и Европе представљају дужност и обавезу свих нас.

Прилог:

– Захтев Народној скупштини

Повезани текстови:

Прво треба бити на правој страни

Zahtev za posebnu sednicu Solunski front 18-09-2018

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • prvo prikupite potpise za njenu smenu, jer ona ocito sabotira rad skupstine, koja je premestena na podobne novinare i placene analiticare. drugo kakva deoba, razgranicenje ko ima pravo na to? sam poziv je u stvari poziv srbima juzno od ibra da se isele ili da ostanu pod albanskom vlascu sto je nezamislivo.

 • Pa stvar je veoma prosta, preci svih oni koji su danas u Srbiji u vrhu vlasti, bili su u uniformama Austrougarske vojske! Pogledajte Vreme smrti D. Ćosića i diskusiju naših i njihovih vojnika! Na sršskom! Ako do sada niste znali onda če vam biti sve jasno!

 • “Tamo daleko, daleko od mora,
  tamo je selo moje, tamo je Srbija
  Tamo daleko, gde cveta limun žut,
  tamo je srpskoj vojsci jedini bio put
  Tamo daleko, gde cveta beli krin
  tamo su živote dali zajedno otac i sin…”
  E moj Vučiću,sram te bilo