LOKAL Војводина Саопштењe

Позив на оставку члана Градског већа за образовање Новог Сада

ГО “Доста је било” Нови Сад указивао је на проблеме у ПУ “Радосно детињство” од уласка у скупштинске клупе, организујући и трибину на ову тему у октобру 2017.

Подсећамо да је Скупштина Новог Сада 09.06.2017. године донела одлуку о мрежи предшколских установа којом се постојећа предшколска установа “Радосно детињство” трансформише у осам нових предшколских установа.

Предлог одлуке је бранио члан градског већа за образовање, Мр Владимир Јелић, као представник предлагача.

Један од кључних аргумената предлагача приликом доношења овакве одлуке је усаглашавање реалног стања са одредбама Закона о предшколском васпитању и образовању који је на снази још од 2010. године. Поред наведеног, предлагач је најавио да се очекује смањење листе чекања до септембра 2017. године на ниво од око 1.000 деце и потпуно укидање листе чекања до следеће (2018.) године.

Одлука је, и пре формалног изгласавања, изазвала велико интересовање међу Новосађанима. Многи наши суграђани су негодовали због одлуке да актуелна власт именује нових осам директора и осам управних одбора, очигледно намирујући на тај начин партијске активисте.

Наравно, та чињеница градску власт није зауставила.

Одлука је донета, а члан представник предлагача,  Мр Владимир Јелић, са скупштинске говорнице најавио је да ће се одлука спровести до 01.01.2018. године.

До тог датума одлука није спроведена, при чему је у септембру 2017. године на листи чекања било је 1.910 малишана, а у јулу 2018. године на листи чекања нашло се чак 3.328 најмлађих суграђана.

13.04.2018. године, одговарајући на одборничко питање о термину реализације усвојене скупштинске одлуке, Јелић је изнео тезу да се ради о сложеном процесу који изискује одређено време, најавио да ће трансформација “Радосног детињства” бити спроведена до 01.09.2018. и да ће тог дана нових осам предшколских установа почети са радом.

И овај, накнадни, рок је пробијен, “Радосно детињство” и даље живи и ради на исти начин и све је извесније да до реализације одлуке донете превише од годину дана неће ни доћи…

Разлог због ког је одлука Скупштине града остала мртво слово на папиру је непознат, градска власт не осећа потребу да грађане о томе обавести, тако да нам остаје да нагађамо да ли је у питању коалиционо неслагање око персоналних решења за управљачка места. Што се тиче најава укидања листе чекања за упис у вртић, ту нагађања нема – у питању је неодговорност и лажно обећање.

Градско веће, својим непоступањем по одлуци Скупштине Града о мрежи предшколских установа, прекршило је и највиши градски правни акт- Статут Града, који у члану 52 став 1 тачка 2 предвиђа да Градско веће непосредно извршава и стара се о извршавању одлука и других аката Скупштине.

Без намере да улазимо у оправданост усвојених одлука, те у дебату да ли нам одлуке које доноси Скупштина града доносе квалитет више или не, сматрамо да је дужност градског већа (извршног органа власти) да одлуке градске Скупштине спроведе у примереном року.

Покрет “Доста је било” сматра да принцип одговорности и принцип ефикасног спровођења усвојених одлука морају бити фундаментални у обављању јавних функција и позива члана градског већа за образовање града Новог Сада, Мр Владимира Јелића, да поднесе оставку.

 

Покрет “Доста је било”

Градски одбор Нови Сад

Ознаке