LOKAL Vojvodina Saopštenje

Poziv na ostavku člana Gradskog veća za obrazovanje Novog Sada

GO “Dosta je bilo” Novi Sad ukazivao je na probleme u PU “Radosno detinjstvo” od ulaska u skupštinske klupe, organizujući i tribinu na ovu temu u oktobru 2017.

Podsećamo da je Skupština Novog Sada 09.06.2017. godine donela odluku o mreži predškolskih ustanova kojom se postojeća predškolska ustanova “Radosno detinjstvo” transformiše u osam novih predškolskih ustanova.

Predlog odluke je branio član gradskog veća za obrazovanje, Mr Vladimir Jelić, kao predstavnik predlagača.

Jedan od ključnih argumenata predlagača prilikom donošenja ovakve odluke je usaglašavanje realnog stanja sa odredbama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju koji je na snazi još od 2010. godine. Pored navedenog, predlagač je najavio da se očekuje smanjenje liste čekanja do septembra 2017. godine na nivo od oko 1.000 dece i potpuno ukidanje liste čekanja do sledeće (2018.) godine.

Odluka je, i pre formalnog izglasavanja, izazvala veliko interesovanje među Novosađanima. Mnogi naši sugrađani su negodovali zbog odluke da aktuelna vlast imenuje novih osam direktora i osam upravnih odbora, očigledno namirujući na taj način partijske aktiviste.

Naravno, ta činjenica gradsku vlast nije zaustavila.

Odluka je doneta, a član predstavnik predlagača,  Mr Vladimir Jelić, sa skupštinske govornice najavio je da će se odluka sprovesti do 01.01.2018. godine.

Do tog datuma odluka nije sprovedena, pri čemu je u septembru 2017. godine na listi čekanja bilo je 1.910 mališana, a u julu 2018. godine na listi čekanja našlo se čak 3.328 najmlađih sugrađana.

13.04.2018. godine, odgovarajući na odborničko pitanje o terminu realizacije usvojene skupštinske odluke, Jelić je izneo tezu da se radi o složenom procesu koji iziskuje određeno vreme, najavio da će transformacija “Radosnog detinjstva” biti sprovedena do 01.09.2018. i da će tog dana novih osam predškolskih ustanova početi sa radom.

I ovaj, naknadni, rok je probijen, “Radosno detinjstvo” i dalje živi i radi na isti način i sve je izvesnije da do realizacije odluke donete previše od godinu dana neće ni doći…

Razlog zbog kog je odluka Skupštine grada ostala mrtvo slovo na papiru je nepoznat, gradska vlast ne oseća potrebu da građane o tome obavesti, tako da nam ostaje da nagađamo da li je u pitanju koaliciono neslaganje oko personalnih rešenja za upravljačka mesta. Što se tiče najava ukidanja liste čekanja za upis u vrtić, tu nagađanja nema – u pitanju je neodgovornost i lažno obećanje.

Gradsko veće, svojim nepostupanjem po odluci Skupštine Grada o mreži predškolskih ustanova, prekršilo je i najviši gradski pravni akt- Statut Grada, koji u članu 52 stav 1 tačka 2 predviđa da Gradsko veće neposredno izvršava i stara se o izvršavanju odluka i drugih akata Skupštine.

Bez namere da ulazimo u opravdanost usvojenih odluka, te u debatu da li nam odluke koje donosi Skupština grada donose kvalitet više ili ne, smatramo da je dužnost gradskog veća (izvršnog organa vlasti) da odluke gradske Skupštine sprovede u primerenom roku.

Pokret “Dosta je bilo” smatra da princip odgovornosti i princip efikasnog sprovođenja usvojenih odluka moraju biti fundamentalni u obavljanju javnih funkcija i poziva člana gradskog veća za obrazovanje grada Novog Sada, Mr Vladimira Jelića, da podnese ostavku.

 

Pokret “Dosta je bilo”

Gradski odbor Novi Sad

Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar