Безбедност Саопштењe

Влада Србије дозволила странцима да контролишу кретање лица на територији Србије

Влада Србије потписала је споразум са Европском унијом о контроли миграната коју ће у Србији спроводити Европска агенција за граничну и обалску стражу (Фронтекс), чиме је дозволила странцима да контролишу кретање лица на нашој територији.

Потписивањем овог споразума са Фронтексом, Влада Србије урушава суверенитет државе Србије и по ко зна који пут крши Устав Србије.

Грађани Србије мало знају да је држава Србија до сада омогућила да преко 620.000 миграната у Србији поднесе захтев за азил и да са тим папиром наставе пут у ЕУ. Људима у невољи је сигурно потребна помоћ. Али је несхватљиво да мигранти који су стигли у Грчку, која је у ЕУ, па преко Бугарске и Македоније стигну у Србију, без да им дозволе подношење апликације за азил, и да им је тек у Србији то омогућено.

Да ли је ово председник СНС-а, противно уставу, обећао Ангели Меркел и ако јесте зашто? Зашто је Србија прихватила да изда несразмеран број апликација за азил?

Захтевамо од Владе Србије да под хитно обавести јавност каква ће бити овлашћења припадника Фронтекса кад је реч о контроли миграната у Србији и на који период је орочена ова сарадња.

Да ли је истина да ће јединице Фронтекса ће бити опремљене и оружјем, и имати право да на територији Србије контролишу документа миграната и одлучују о њиховом даљем кретању и боравку на територији Србије?

Подсећамо грађане да у ЕУ влада велико размимоилажење око миграционе политике што је резултирало озбиљним притиском на Италију и Мађарску. Наиме, Шпанија и Грчка су већ потписале са Немачком споразуме који их обавезују да приме назад мигранте који су поднели захтев за азил у овим медитеранским земљама. Италија одбија да потпише такав споразум. Да ли је долазак Фронтекса први знак да ће Србија бити у обавези да прими назад мигранте? Мигрантима свакако треба помоћи, али не на овај начин, тајним споразумима о чијем садржају грађани Србије ништа не знају.

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар