Bezbednost Saopštenje

Vlada Srbije dozvolila strancima da kontrolišu kretanje lica na teritoriji Srbije

Vlada Srbije potpisala je sporazum sa Evropskom unijom o kontroli migranata koju će u Srbiji sprovoditi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), čime je dozvolila strancima da kontrolišu kretanje lica na našoj teritoriji.

Potpisivanjem ovog sporazuma sa Fronteksom, Vlada Srbije urušava suverenitet države Srbije i po ko zna koji put krši Ustav Srbije.

Građani Srbije malo znaju da je država Srbija do sada omogućila da preko 620.000 migranata u Srbiji podnese zahtev za azil i da sa tim papirom nastave put u EU. Ljudima u nevolji je sigurno potrebna pomoć. Ali je neshvatljivo da migranti koji su stigli u Grčku, koja je u EU, pa preko Bugarske i Makedonije stignu u Srbiju, bez da im dozvole podnošenje aplikacije za azil, i da im je tek u Srbiji to omogućeno.

Da li je ovo predsednik SNS-a, protivno ustavu, obećao Angeli Merkel i ako jeste zašto? Zašto je Srbija prihvatila da izda nesrazmeran broj aplikacija za azil?

Zahtevamo od Vlade Srbije da pod hitno obavesti javnost kakva će biti ovlašćenja pripadnika Fronteksa kad je reč o kontroli migranata u Srbiji i na koji period je oročena ova saradnja.

Da li je istina da će jedinice Fronteksa će biti opremljene i oružjem, i imati pravo da na teritoriji Srbije kontrolišu dokumenta migranata i odlučuju o njihovom daljem kretanju i boravku na teritoriji Srbije?

Podsećamo građane da u EU vlada veliko razmimoilaženje oko migracione politike što je rezultiralo ozbiljnim pritiskom na Italiju i Mađarsku. Naime, Španija i Grčka su već potpisale sa Nemačkom sporazume koji ih obavezuju da prime nazad migrante koji su podneli zahtev za azil u ovim mediteranskim zemljama. Italija odbija da potpiše takav sporazum. Da li je dolazak Fronteksa prvi znak da će Srbija biti u obavezi da primi nazad migrante? Migrantima svakako treba pomoći, ali ne na ovaj način, tajnim sporazumima o čijem sadržaju građani Srbije ništa ne znaju.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • A o tome je znači reč.Nije samo Kosovo u pitanju.Zato draga Angela svako malo posalje nekog birokratu iz Eu da, kad zatreba, AV potapše po ramenu i kaže da “Srbija ide u dobrom smeru”.

  • Na kom delu teritorije srbije se mogu kretati pripadnici Fronteks-a? I po cemu oni mogu prepoznati koje migrant a ko nije, sto bi u praksi znacilo da mogu legitimisati bilo koga ko vizuelno ima karakteristike koje odgovaraju migrantima. Ili gresim?