VIDEO Политика Скупштина Спољна политика

Србија треба да тежи сарадњи са ЕФТА

Пред посланицима је споразум који се односи на сарадњу са земљама ЕФТА.

ЕФТА је била конкурент Европској економској заједници која је касније постала ЕУ.

ЕФТА је базирана на економској сарадњи, док је ЕУ послата наднационани систем.

Југославија је пре распада хтела да постане чланица ЕФТА што би био добар потез. ЕФТА-у је основала Велика Британија која сада напушта ЕУ и очекује се да ова организација поново заживи.

Ми треба да тежимо сарадњи са ЕФТА јер је ЕУ отишла у погрешном правцу, постала је полигон за доминацију Немачке. Та доминација је економска, а претаче се и у политичку моћ. Британија је то препознала и изашла из ЕУ због чега очекујемо да ЕФТА ојача.

ЕУ као политички пројекат подржава све лоше у Србији, то је пројекат претварања Балкана у извор јефтине радне снаге, а не европских вредности као што су слободни медији, слободни избори, владавина права. Србија треба да гледа ка алтернативама јер ЕУ иде у погрешном правцу.

У овом споразуму се спомињу и Фарска острва која су део Данске, али немају столицу у ЕУ. Дански устав их третира као део Данске иако су посебан ентитет са својом аутономијом.

Интересантно, споразум између Данске и ЕУ, предвиђа да грађани Фарских острва ниси чланови ЕУ, што нам говори да су могуће ситуације да имате земљу ЕУ у којој је део њене територије прогласио независност, али немају столицу у УН.

Обраћање Саше Радуловића у Скупштини Србије 21. септембар 2018.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Pozdrav svima iz sve snage od jednog Zike..
    Sinocnje izlaganje u skupsrini, na zasedanju je bilo sneobuhvatno. 1. Analize efekata novca od penzija u odnosu na gubitase eps, air srbija, subvencije. 2. PKB i RTB Bor je Sasa objasnio. . 3. Uticaj nemacke objasnjen i promene u evropi i svetu takodje objasnjeno. 4. “Na “tanjitu” ste obelodanili nase resenje Kosova (neki kondominijum). Verovatno sam nesto i propustio.
    Ovog jeta je nas DJB pokrenuo na tazmisljanje i objasnio mnoge teme situaciju u Italiji, proksi drzave, borba Evro-Dolar, muzicki dogadjaj na zemunskoj plazi Lido,, udzbenic-Klett,. A i van ovog naseg sajta se pocinje objavljivati da prvo TREBA BITI NA PRAVOJ STRANI.