VIDEO Politika Skupština Spoljna politika

Srbija treba da teži saradnji sa EFTA

Pred poslanicima je sporazum koji se odnosi na saradnju sa zemljama EFTA.

EFTA je bila konkurent Evropskoj ekonomskoj zajednici koja je kasnije postala EU.

EFTA je bazirana na ekonomskoj saradnji, dok je EU poslata nadnacionani sistem.

Jugoslavija je pre raspada htela da postane članica EFTA što bi bio dobar potez. EFTA-u je osnovala Velika Britanija koja sada napušta EU i očekuje se da ova organizacija ponovo zaživi.

Mi treba da težimo saradnji sa EFTA jer je EU otišla u pogrešnom pravcu, postala je poligon za dominaciju Nemačke. Ta dominacija je ekonomska, a pretače se i u političku moć. Britanija je to prepoznala i izašla iz EU zbog čega očekujemo da EFTA ojača.

EU kao politički projekat podržava sve loše u Srbiji, to je projekat pretvaranja Balkana u izvor jeftine radne snage, a ne evropskih vrednosti kao što su slobodni mediji, slobodni izbori, vladavina prava. Srbija treba da gleda ka alternativama jer EU ide u pogrešnom pravcu.

U ovom sporazumu se spominju i Farska ostrva koja su deo Danske, ali nemaju stolicu u EU. Danski ustav ih tretira kao deo Danske iako su poseban entitet sa svojom autonomijom.

Interesantno, sporazum između Danske i EU, predviđa da građani Farskih ostrva nisi članovi EU, što nam govori da su moguće situacije da imate zemlju EU u kojoj je deo njene teritorije proglasio nezavisnost, ali nemaju stolicu u UN.

Obraćanje Saše Radulovića u Skupštini Srbije 21. septembar 2018.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pozdrav svima iz sve snage od jednog Zike..
    Sinocnje izlaganje u skupsrini, na zasedanju je bilo sneobuhvatno. 1. Analize efekata novca od penzija u odnosu na gubitase eps, air srbija, subvencije. 2. PKB i RTB Bor je Sasa objasnio. . 3. Uticaj nemacke objasnjen i promene u evropi i svetu takodje objasnjeno. 4. “Na “tanjitu” ste obelodanili nase resenje Kosova (neki kondominijum). Verovatno sam nesto i propustio.
    Ovog jeta je nas DJB pokrenuo na tazmisljanje i objasnio mnoge teme situaciju u Italiji, proksi drzave, borba Evro-Dolar, muzicki dogadjaj na zemunskoj plazi Lido,, udzbenic-Klett,. A i van ovog naseg sajta se pocinje objavljivati da prvo TREBA BITI NA PRAVOJ STRANI.