Војводина Саопштењe

Победа ДЈБ у Вршцу: Град враћа пензионерима незаконито наплаћен самодопринос

Град Вршац почео је пензионерима да  исплаћује повраћај незаконито наплаћеног самодоприноса, на основу судских пресуда! Ово је резултат борбе грађана Вршца, вршачког одбора „Доста је било“ и Саше Радуловића за права пензионера.

Да подсетимо, у Вршцу се пензионерима годинама незаконито наплаћивао самодопринос за канализацију. На то је 2013. године указао и Покрајински омбудсман, али се следеће године, под притиском тада владајућих странака у Вршцу (СНС, СПС и ГГ „Вршачка регија“) наставило отимање од пензија.Чинили би они то и данас, да крајем 2014. године „Доста је било“ и Саша Радуловић нису поднели Уставном суду предлог за оцену законитости одлуке о самодоприносу. Уставни суд је у фебруару 2017. године уважио аргументе и утврдио да су делови ове одлуке противзаконити.

Локална СНС власт је прећутала и игнорисала ову одлуку Уставног суда и уопште није имала намеру да пензионерима добровољно врати новац. Зато је локални одбор ДЈБ поделио 10.000 летака како би уместо надлежних обавестио пензионере о томе шта се дешава, ко је за то одговоран и како могу да заштите своја права.

Затим смо одржали добро посећену трибину, на коју је позвана и градоначелница Вршца, да грађанима одговори како ће им и када вратити новац. На позив се није одазвала, али је зато послала партијске ботове који су своја „мишљења“ читали са припремљених цедуља и навијаче да ометају трибину.

Уместо да процени своје шансе на суду и добровољно врати новац, локална СНС власт почела је да лаже, замајава и застрашује пензионере, у намери да што више њих одустане од тужбе. Прво су их упућивали на вршачку филијалу ПИО фонда. Збуњивали су их како немају право на тужбу. Одбили су предлог адвоката за вансудско поравнање. Када су почели поступци по тужбама, притискали су судије Основног суда у Вршцу. Чак је и судски позивар, делећи позиве за рочишта, убеђивао грађане да одустану. У локалној скупштини су одбили иницијативу одборника „Доста је било“ о обустављању судских поступака (Прилог 01). Бесмисленим разлозима повећавали су број рочишта, жалили се на првостепене пресуде, чекали извршитеље на наплату.

И поред свега, власт је успела само да одложи враћање новца и непотребно повећа судске трошкове. Безобразлук неодговорне власти платиће грађани из буџета, и то по нашим проценама, неколико стотина милиона динара. Нећемо их пустити да се извуку, захтеваћемо кривичну одговорност за све који су умешани у ово безакоње. Прво за оне који су пре четири године наставили да отимају пензије, иако су знали да је то незаконито. Затим и за ове, који су својим дилетантизмом и насилништвом довели грађане до суда, потом на суду изгубили, и тако направили да штета по локални буџет буде још већа.

У свему овоме, наши суграђани показали су храброст. Око 3.200 пензионера тужило је суду град Вршац (Прилог 02) и сада дочекало исплате повраћаја отетог новца.

Међу онима који су тужили град Вршац има чак и истакнутих чланова СНС-а, а ту је и један њихов одборник, који је у градској скупштини гласао против наше иницијативе о обустављању судских поступака. Апсурд у којем власт саму себе тужи суду, а у исто време доноси одлуке супротне разлозима тужбе, показује сав бесмисао, правну и моралну пропаст Србије под Александром Вучићем и Српском напредном странком.

 

Prilog 01
Prilog 02

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ova borba oko vršaćkog samodoprinosa mi se jako dopada kao primer konkretne i pravedne političke borbe, mada ne znam da li je postupak za ocenu zakonitosti pokretao jedino DJB i da li ga je potpisao baš Saša Radulović (tekst je sročen kao da je potpisao baš on, a ne neko iz lokalne kancelarije ili na lokalu angažovani pravnik). Ne znam, recimo, da li je ombudsman pokretao postupak, s obzirom da jeste prvi na javnoj sceni ukazao na problem.

    Uglavnom, jako mi je drago da je 3200 penzionera po pruženim instrukcijama zatražilo svoja prava, uključujući i prodane duše iz SNS-a. Odlično svedočanstvo o tome kako politika omogućava da čovek zagovara nešto direktno protiv sopstvenog interesa a da privatno svoj interes ne napusti. Ne znam da li je DJB od 2016. parlamentarna stranka u Vršcu i da li će ovo pomoži da sledeći put makar u Vršcu preskoči cenzus.

    • Jeste, DJB je ušao u lokalnu Skupštinu na prošlim lokalnim izborima i jedina je prava opozicija sadašnjim, ali i bivšim lokalnim moćnicima. A da radi u interesu građana Vršca dokazao je ovom teškom i dugom borbom sa institucijama Grada Vršca.