Београд Пољопривреда Приватизација Саопштењe

Наши Арапи и званично постали власници ПКБ

Продаја Пољопривредне корпорације Београд (ПКБ) основане 1945. године представља наставак пљачкашке приватизације пољопривредних комбината. Као и у случају целе пљачкашке приватизације, као и у случају Београда на води, иза ове приватизације крије се грабеж за градско грађевинско земљиште.

Представници Министарства привреде Србије потписали су пре два дана са компанијом Ал Дахра из Ирига уговор о продаји имовине ПКБ по цени од 105.055,00 милиона евра. Матична компанија купца је Ал Дахра из Уједињених Арапских Емирата. ПКБ има у власништву или користи преко 28.000 хектара земљишта у Београду. Само 300 хектара тог земљишта уз Пупинов мост је на тржишту вредно преко 200 милиона евра. ПКБ има и огромно стадо које је вредно десетине милиона евра, као и велики број објеката. Све ово је поклоњено “арапским” инвеститорима.

Као и у свим досадашњим ”арапским” диловима у Србији преко фирми са оснивачким капиталом од 100 динара које се уопште не интересују за своје инвестиције, тако и нови власник ПКБ очигледно нису Арапи, већ ”наши” Арапи, који перу паре грађана Србије отете корупцијом, преко Уједињених Арапских Емирата, и онда се новац враћа назад и убацује у некретнине у Србији. Прави Арапи само узимају проценат за опране паре.

Док је Саша Радуловић био министар привреде, ниједног Арапина није упознао. Све ”преговоре“ са наводним арапским инвеститорима су водили Млађан Динкић, Синиша Мали и две адвокатске канцеларије у Београду и све њихове дилове је тада зауставио. Оставку је поднео јер је Вучић стопирао његове предлоге закона о приватизацији и закона о стечају, који би сперчили даљу пљачку, увели обавезне пописе и процену имовине, радницима у стечају исплатили све заостале зараде и увели ред. Пљачка је несметано настављена након његове оставке.

Било би занимљиво видети извештај Управе за спречавање прања новца која је пре потписивања уговора требало да провери чијим новцем ”Арапи” купују ПКБ.

ПКБ покрива пола тржишта млека у Београду, сваки десети литар млека у Србији произведен је у овој компанији. Као и у свим досадшњим пљачкашким приватизацијама, ПКБ није купљен да би наставио да чува краве, већ да би градио станове. Зарад грађевинског земљишта у Београду и Војводини уништена је цела индустрија.

Шта је требало урадити са ПКБ-ом? ДЈБ сматра да је било потребно избацити партије из ПКБ-а и ангажовати професионалан менаџмент који ће увести ред и извести ПКБ на неку европску берзу. То подразумева следеће:

  • пописати сву имовину (и на КиМ) и правилно је вредновати;
  • одвојити имовину која служи за оперативни бизнис од мртве имовине на којој могу да се граде станови и коју треба продати и тако прибавити капитал за даљи развој (нпр. 300 хектара уз Пупинов мост);
  • успоставити мерила рада и мерење учинка запослених;
  • довести ПКБ барем у равноправан положај са осталим продавцима сировог млека;
  • смањити трошкове пословања ПКБ-а;
  • активирати запуштена имања у целом Београду, од Гроцке до Младеновца;
  • направити анализу тржишта и пратећи инвестициони план.

Овакви модели реструктурирања већ постоје у свету и треба их применити. Само је потребна политичка воља.

Повезани текстови:

Продаја ПКБ: Да нама цркне крава

Како су “Арапи” пре ПКБ купили војвођанску земљу

 

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар