Правосуђе Саопштењe

Годину дана од “Тетке из Канаде” и кривичне пријаве ДЈБ против Вулина

Прошло је тачно годину дана откад је “Доста је било” поднеo кривичну пријаву против министра Александра Вулина због основане сумње да је извршио кривично дело прање новца (афера Тетка из Канаде). Будући да јавност у Србији још увек није обавештена о томе да ли је министар Вулин ослобођен сумње за ово кривично дело, захтевали смо од Тужилаштва за организовани криминал да нас обавести о досадашњем току поступка.

Подсећамо да је портал Крик прошле године обавестио јавност да је Вулин 2012. године купио стан у Београду површине 107м2 и гаражно место за 244.620,00 евра, а да доказа о пореклу чак 200.000 евра од тог износа – нема.

Када је Агенција за борбу против корупције поставила питање о пореклу тог новца, Вулин је одговорио да је тај новац позајмио од супругине тетке из Канаде.

Агенција се у децембру 2015. године обратила Тужилаштву за организовани криминал, услед постојања основа сумње да је пријављени учинио кривично дело приликом куповине предметне непокретности. У вези са наведеним околностима, Агенција је упознала тужилаштво о послу који је пријављени закључио, док је био на функцији директора Канцеларије за КиМ. Посао се односио на набавку и постављање камера на територији Косовске Митровице у вредности од милион евра, закључен по хитном поступку, без тендера. Износ је плаћен унапред, без сазнања колико је камера заиста и било постављено.

Наведене околности поризлазе из новинског чланка који је објавио портал Крик под насловом “Тетка из Канаде платила Вулину стан”.

Уколико се докаже истинитост основа сумње пријављени је извршио кривично дело Прање новца члан 245 став 1 КЗ-а, или друго кривично дело које квалификује надлежно тужилаштво, а које се гони по службеној дужности.

Тужилаштву смо упутили захтев у којем тражимo следеће информације о кривичној пријави коју смо пре годину дана поднели против министра Вулина:

– Ко је обрађивач предмета и под којим деловодним бројем је заведен предмет?
– Да ли је покренута тужилачка истрага у односу на Александра Вулина као пријављено лице поводом кривичне пријаве коју је Доста је било поднео?
– Да ли је Тужилаштво извршило увид у приложена документа уз кривичну пријаву?
– Да ли је Тужилаштво прибавило другу релевантну документацију и извештаје Агенције за борбу против корупције, као и Повереника за заштиту информација од јавног значаја?
– Да ли је Tужилаштво прибавило сву документацију на коју се позива новинар “Крика” у тексту “Тетка из Канада платила Вулину стан”?
– Да ли је Тужилаштво саслушавало релевантне сведоке? Да ли је Тужилаштво саслушало тетку? Да ли је тражило од ње изводе са рачуна да је подигла паре и дала их Вулину? Да ли Вулин има потврду да је пријавио толики новац царниским органима Србије и Канаде? Уколико је преносио мање од лимита и није пријавио царини, да ли је од Вулина тражило авионске карте, њих 22, колико му је било потребно да пренесе толико новца?

Повезани текстови:

ДJБ поднео кривичну пријаву против Вулина због прања пара

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Gde je podsecanje na 5.oktobar?Ako bivsi predsednik gosp.Radulovic nije bio u zemlji,sigurna sam da je sadasnji predsednik,gosp.Mihajlovic,
    bio na ulici toga dana,kao i vecina članova i simpatizera.Ovi uporno iritiraju narod sa njihovom verzijom dogadjaja u tom periodu,posto im se i dalje tresu gace i na samu pomisao na taj datum,pa mislim da je neophodno da se Dosta je bilo svake godine odredi o tom datumu kao istorijskom u pozitivnom smislu.Sto su izneverena ocekivanja gradjana nakon tog datuma, koji su ocekivali bolji standard pre svega,izneverena su zbog lose ekonomske politike,a tu DJB od danasnjih opozicionih aktera najvise ima da ponudi.Ocekujem takodje da 12.oktobra postignete neki dogovor sa ostalom opozicijom barem sto se tice borbe za bolje izborne uslove

  • Nadam se da ćete kada dodjete na vlast stvoririti uslove za procesuiranje svih ovih lopuza, jer ovi do sada imaju pakt o nenapadanju i nastavak još većeg i bahatijeg lopovluka. Apsolutno nema razlike izmedju ds, sns, srs, sps….naravno uz pozorište za narod o njihovoj svadji. Koliko god to sada izgledalo daleko ali vase vreme će doći….samo nemojte tada da padnete na ispitu.

    • Rekli su da hoće. Zakon o poreklu i konfiskaciji imovine i reforma pravosuđa to garantuju.A DJB to ima u svom programu.